Ett nej kan Gotlandshem ta men inte många fler

Det kan utvecklas till en förtroendefråga för bolagets ledning.

Håkan Ericsson (S), socialnämndens ordförande, fick som han ville med seniorboendet på Gråbo.

Håkan Ericsson (S), socialnämndens ordförande, fick som han ville med seniorboendet på Gråbo.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-12-14 17:02
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det kom sannolikt inte som någon stor överraskning för Gotlandshem, när Region Gotlands styrande majoritet bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna kungjorde att bostadsområdet Hytten, med Gråbo seniorboende, inte ska säljas till någon annan fastighetsägare. Ingen annan borde heller ha blivit förvånad. Jag gissade själv att det var så det skulle gå, efter att socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) gjort mycket tydligt att han tyckte att en sådan försäljning är en mycket dålig idé.

Om det är något jag höjer ögonbrynen inför så är det några av de formuleringar som Andreas Unger (M) har satt sitt namn under, i insändaren som han skrivit tillsammans med Meit Fohlin. Det är, tycker jag, en text som problematiserar privat fastighetsägande på ett sätt som de båda partierna inte borde vara överens om, även om de kan enas om att just den här försäljningen inte borde äga rum.

Men för all del, om Gotlandshem har viktiga uppgifter för framtiden så borde seniorboende vara en av dem. Även om jag personligen inte tror att  Gråbo seniorboende skulle ha genomgått samma förändring som Åkermanska efter en försäljning.

Det råder hur som helst inget tvivel om att det skapade oro, efter att det blev känt att Hytten var med på Gotlandshems lista med föreslagna försäljningar. Även om vi får vänta till våren på besked om hur det går med de andra bostäderna på listan, så var det väl ändå bra att lämna ett besked redan nu för Gråbo seniorboende. Det finns ju ingen anledning att hålla hyresgästerna där på halster, om S och M redan är överens.

Gotlandshem räknade nog inte ens från början med att få med sig politikerna på vartenda förslag till försäljning. Men samtidigt vore det ju något av en misstroendeförklaring från ägaren Region Gotland, riktad mot Gotlandshems ledning, om det till våren blir mer omfattande strykningar på Gotlandshems försäljningslista.

Gotlandshem befinner sig i en besvärlig situation där man på något sätt måste finansiera både renoveringar och nyproduktion och ledningen har beskrivit försäljningar av delar av det befintliga beståndet av bostäder som en nödvändig förutsättning för att bolaget ska kunna lösa sina uppgifter och leva upp till ägarens krav. Om politiken inte vill låta Gotlandshem att skapa dessa förutsättningar så ställer det verkligen förtroendefrågan på sin spets. För båda parter.

Till sist kan jag inte låta bli att kommentera något riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) skrivit på Folkbladets ledarsida i GT:

”Det är viktigt att påminna om att SD-regeringen är en majoritetsregering.”

Men kära nån. Kan vi inte enas om att ord ska få ha sina korrekta betydelser?

Regeringen består av M, KD och L, som inte har majoritet. Den har Tidöavtalet, och fler överenskommelser än så, med SD. Så kan man få majoritet i riksdagen, men ingen av parterna gör precis som de vill.

Hanna Westerén borde kunna kritisera regeringens politik utan att förvränga språket.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.