Ett nytt läge inom Moderaterna på Gotland

Om Inger Harlevi inte längre blir en del av partiets maktordning så kan det få effekter.

Schackpjäser.

Schackpjäser.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ledare2024-07-19 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inger Harlevi har halkat något längre ner i onåd sedan jag häromdagen skrev i frågan. Nu är timeout beordrad för alla hennes uppdrag inom Region Gotland. Det är dock fortfarande inte klart om detta innebär en mer permanent portning. Och hur påverkar det hennes gärning och ställning internt inom Moderaterna? Finns dessa kvar? Vill hon ens?

Inger Harlevi sitter i förbundsstyrelsen. Det är den formella biten. Informellt har hennes makt inom Moderaterna varit betydligt större än så. Och hon har varit en viktig del av den grupp av personer – låt oss kalla den en falang – som bildade alliansen med Socialdemokraterna och besatte de viktigaste posterna som tillföll partiet.

Timeouten förändrar läget inom partiet. Det gäller i än högre grad om Harlevi, frivilligt eller ofrivilligt, helt lämnar spelplanen.

Gruppledaren Andreas Unger kan komma att upptäcka att en sådan sorti försvagar även hans egen position.

Det kanske inte får några omedelbara effekter nu, mitt under den pågående mandatperioden. Men vad händer vid och i samband med nästa val, efter en mandatperiod där S/M-koalitionen hittills inte kan beskrivas som framgångsrik och där Moderaterna hittills tydligt har dominerats av Socialdemokraterna?

Vad händer exempelvis om valet 2026 blir en motgång för Moderaterna på Gotland? Det verkar åtminstone i nuläget inte alls osannolikt.

Självklart finns det ett internt missnöje med sakernas nuvarande tillstånd, men det är oklart hur stort det är. Om det alls finns förutsättningar för ett internt maktskifte så försvagas definitivt den befintliga ledningens ställning och grepp om partiet regionalt, om Inger Harlevi inte längre är en del av kalkylen.

Det kan innebära förändrade förutsättningar även för Moderaternas koalitionspartner Socialdemokraterna. Regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) kan sägas ha anfört den våg av kritik som riktats mot Inger Harlevi. Och vad Fohlin anbelangar så anser hon definitivt att Harlevis sorti ska vara permanent:

– Det är olyckligt. Inger är en duktig politiker och det är tråkigt att få ett sådant här avslut. Men samtidigt så borde Inger ha vetat bättre och Region Gotlands system borde ha bidragit till att förhindra den här situationen.

Hon tycks dock övertygad om att det inte kommer att påverka samarbetet:

– Jag uppfattar det som att Moderaterna har agerat när de fått informationen. Man har skött dialogen med oss i S och vårt samarbete känns bra.

Men det bygger naturligtvis på att Meit Fohlin får samarbeta med samma personer från Moderaterna som nu.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.