Jag ska börja med att redovisa att jag är part i målet. När jag kör bil kör jag själv på biogas. Så jag har ju ett egenintresse av rimliga villkor för dem som tillverkar och brukar biogas.
Men det hindrar ju inte att det också finns ett allmänintresse av rimliga villkor för en bransch som gör bränsle av avfall. Rimliga och stabila villkor som man kan lita på om man exempelvis funderar på att investera anläggningar som tillverkar eller i fordon som drivs av biogas. Eller redan har gjort det.
Men biogasen i Sverige riskerar att plötsligt bli 20 procent dyrare. För ägarna till över 50 000 gasbilar i Sverige blir det i så fall billigare att köra på bensin än på biogas. Och de som tillverkar biogas får det svårare att sälja den. Anledningen är att Sverige har ett undantag från EU-regler för beskattningen av biogas. Ett undantag som godkänts av EU-kommissionen och som skulle gälla i minst tio år. Men undantaget kan inom kort upphöra efter en EU-dom, som innebär att Sverige måste börja ta ut koldioxidskatt på ett bränsle – biogas – som egentligen vållar mycket små utsläpp av koldioxid.
Men det är inte kört. Domen baseras huvudsakligen på att EU-kommissionens beslut inte ansågs ha föregåtts av en tillräckligt grundlig granskning och utvärdering av effekterna av undantaget. I grunden en teknikalitet.
Det är nu viktigt att regeringen gör allt den kan för att värna den svenska biogasproduktionen mot negativa konsekvenser av byråkratiska problem inom EU-kommissionen.
I det sammanhanget kan det verka alarmerande när P4 Sjuhärad rapporterar att regeringen inte kommer att överklaga domen.
Jag är dock inte alls säker på att det beslutet i så fall ska tolkas som det inbjuder till.
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) svarade för snart tre veckor sedan på en skriftlig fråga i riksdagen om hur regeringen avser agera i ärendet. Hon menade då att den fördjupade granskning som efterlyses i EU-domen kommer att genomföras oavsett om EU-domstolens tribunals dom överklagas eller ej, och hon avslutade med att:
"Regeringen är angelägen om att så snabbt som möjligt uppnå fortsatt skattebefrielse med så stor rättssäkerhet för branschens aktörer som möjligt. Utifrån dessa utgångspunkter analyserar regeringen vilka åtgärder som är mest ändamålsenliga."
Det är det bäst att den blir framgångsrik i.