Många drog säker förvånat efter andan när det under måndagen blev känt att Svenska Spel varslar om uppsägningar och att varslet var så pass högt som 80 personer. Något P4 Gotland var först att rapportera.
Det är precis som regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) säger i en intervju i P4 Gotland, ett förhållandevis stort varsel, gotländska mått mätt. Men ett varsel är ett varsel och vad det i slutänden landar på i antal uppsägningar det får de kommande förhandlingarna utvisa.
Det är skillnad på varsel och uppsägning. Ett varsel måste läggas till Arbetsförmedlingen, AF, om en arbetsgivare tänker säga upp fem eller fler anställda. Orsaken till kravet på att varsla till AF är att myndigheten ska kunna förbereda sitt arbete för att kunna ta emot de som eventuellt blir uppsagda. Ju fler som arbetsgivaren tänkt sig säga upp desto längre tid innan den första uppsägningen träder i kraft måste arbetsgivaren varsla.
För arbetsgivare, fackförbund och anställda på Svenska Spel innebär det att den första uppsägningstiden får löpa ut tidigast 4 månader efter den dag varslet lämnades in till AF. Det finns med andra ord gott om tid för de kommande förhandlingarna.
Utifrån de uttalanden som arbetsgivaren gjort till P4 Gotland är varselsiffran också i högsta laget, något som är rätt vanligt.
Något annat som också är vanligt är att stora arbetsgivare med hyfsad ekonomi hittar andra vägar att minska ner på personalstyrkan än regelrätta uppsägningar. Olika former av enskilda uppgörelser är vanliga, där personer erbjuds avgångsvederlag om de väljer att sluta frivilligt. Något som kan locka anställda med kort tid kvar till pension, eller de som ändå kan tänka sig byta karriär eller börja studera.
För de som slutligen ändå blir uppsagda på grund av arbetsbrist finns det skyddsnät i form av arbetslöshetskassa och omställningsförsäkring. Många fackförbund har även egna försäkringar där uppsagda blir ersatta om a-kassans ersättning blir för låg i förhållande till den lön de haft.
Den gotländska arbetsmarknaden är även den förhållandevis god. Arbetslösheten är bland de lägsta i landet och arbetsgivare ger ofta signaler om att de inte får tag på rätt kompetens när de vill rekrytera. Om de anställda på Svenska Spel har den kompetens som efterfrågas vet jag inte, men av erfarenhet vet jag att många har betydligt fler kompetenser än de man får användning av på jobbet. Kompetenser som andra arbetsgivare eventuellt söker.
Även om jag här målar upp en rätt bekymmerslös framtid för de som kan komma att sägas upp vet jag att det finns personer som drabbas hårt av att förlora jobbet. De måste givetvis tas om hand på bästa möjliga sätt.
Vid så här pass stora varsel eller när konjunkturen sviktar hör vi ofta lokala politiker varna för att arbetslösheten minskar skatteunderlaget. Det är visserligen sant men tack vare uppsägningstider, avgångsvederlag, a-kassa och andra ersättningar de uppsagda får del av drabbas inflödet av skatter knappt alls. I alla fall inte de första åren.
Det är som jag beskrivit det skillnad på varsel och uppsägning. Nu har Svenska Spel lagt ett varsel och vi får vänta och se hur många uppsägningar det eventuellt utmynnar i.
Det är ett stort varsel som lagts, vilket är allvarligt, men det är, generellt sätt, inte så förödande som det ofta beskrivs.