EU-kommissionens agerande vinner inte pris

Det vore bäst för folkhälsan i Europa om det svenska snus legaliserades, istället för att bekämpas.

Snus i portionsförpackning.

Snus i portionsförpackning.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Ledare2022-11-29 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En nyhet i helgen förargade sisådär en miljon svenskar. Minst! Så många är det som snusar dagligen. Aftonbladet skrev i helgen om en läcka om ett nytt EU-förslag som skulle kunna innebära att priset för en dosa lössnus dubblerades, i Aftonbladets exempel från 60 till 120 kronor. En dosa portionssnus skulle kunna bli 34 kronor dyrare.

Det vore fullkomligt vansinne, på mer än ett sätt. Det vore vansinnigt ur fokhälsoperspektiv, dåraktigt politisk synvinkel och fullkomligt felaktigt för maktfördelningen mellan EU och medlemsstaterna.

EU-förslaget vore om det realiseras mer än en gnista, snarare en brandbomb, för att elda upp en EU-negativ opinion i Sverige. 

EU har haft det dåliga omdömet att förbjuda det svenska snuset i övriga EU-länder. Om EU dessutom orsakar en prischock på det snus som Sverige har ett undantag så är det många som kommer att bli rasande. Däribland jag.

Det blir dessutom ytterligare ett exempel på hur EU utvecklas åt fel och utökar sitt inflytande över frågor som de demokratiska medlemsländerna borde ha makten över. EU ska vara ett mellanstatligt samarbete och inte ett Europas förenta stater med oinskränkt makt och bristfällig demokratisk förankring.

Brexit borde har fått EU att förstå att man redan gått för långt. Men Storbritanniens utträde tycks snarare ha ökat de överstatliga ambitionerna.

Att driva upp priset på snus vore dessutom en ytterst dålig idé ur folkhälsoperspektiv. Snus är inte hälsokost, men snuset tjänar den svenska folkhälsan väl ändå. Det är tack vare snuset som Sverige har jämförelsevis få rökare. Det gör oerhört stor skillnad för tobaksrelaterade skador och frekvenser av exempelvis stroke och hjärtinfarkt.

Är det något EU borde göra så är det att avskaffa det dödliga snusförbudet i resten av EU. Om fler övergav rökningen och använde snus i stället så skulle det rädda tusentals liv. Med anledning av en internationell studie som publicerades 2019 konstaterade Anders Milton, läkare och ordförande i Snuskommissionen:

– Om resten av Europa skulle röka och snusa som vi gör i Sverige skulle ungefär 350 000 överleva varje år.

Under söndagen lovade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen ska göra allt för att stoppa förslaget och Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) tonade ner ned risken.

Under måndagen lovade representanter för EU-kommissionen att förslaget, när det läggs, inte ska innehålla något som driver upp svenska snuspriser. Det är bäst för dem, bäst för oss och bäst för EU att det blir så.

Det är väl renhårigast att avslutningsvis upplysa om att jag sjäv är snusare. Det har jag varit i drygt 27 år, sedan jag slutade röka. Det skiftet är jag i dag mycket glad över att jag gjorde.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.