"EU saknar självrannsakan efter Brexit"

Maktöverföring och ökad finansiering till EU bör underställas folkomröstningar, menar Europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD).

En svensk statsminister vill nog inte åka hem från Bryssel och erkänna att han har blivit lurad och att han måste hålla igen investeringar i svensk sjukvård och skola för att finansiera betalningsovilliga greker, spanjorer och portugiser, säger Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna, som nyligen besökte Visby.

En svensk statsminister vill nog inte åka hem från Bryssel och erkänna att han har blivit lurad och att han måste hålla igen investeringar i svensk sjukvård och skola för att finansiera betalningsovilliga greker, spanjorer och portugiser, säger Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna, som nyligen besökte Visby.

Foto: Foto: Cecilia Blomberg

Ledare2021-07-24 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Charlie Weimers, Europaparlamentariker för SD, var tidigare aktiv i KD bland annat som stabschef i Bryssel för EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD), för att 2018 byta parti till SD. Cecilia Blomberg har träffat honom i ett somrigt Visby för ett samtal om EU och Sveriges framtid.

Du säger dig vara bekymrad över vart EU är på väg. Vad ser du som problemet med EU i dag? 

– Grundproblemet är att EU inte är en naturlig politisk beslutsnivå på samma sätt som exempelvis riksdagen. Det saknas en gemensam europeisk debatt och därmed blir det svårt att upprätta en fullskalig europeisk demokrati. Det är bara för var och en att fråga sig: hur stor koll har jag på riksdagen jämfört med Europaparlamentet, EU-kommissionen och Europeiska rådet? Det är svårt att hänga med eftersom det är väldigt avlägset.

– Som beslutsfattare i Bryssel anser jag att man måste ha en väldigt stor respekt för att hålla de beslut som kan fattas av kommuner, regioner och medlemsstater på just dessa nivåer och inte flytta upp makt till den europeiska nivån. Men tyvärr gör man tvärtom. Mer och mer makt flyttas till Bryssel enligt EU:s grundtes om en ”alltmer sammanflätad union”. Ett exempel är den sociala pelaren som Stefan Löfven (S) lanserade och som nu håller på att leda till att den svenska modellen är på väg att krossas. Det är också den idén som gör att man håller fast vid euron, trots att det i grunden är en dysfunktionell skapelse som har fråntagit Sydeuropeiska länder möjligheten att devalvera, alltså att sänka sin valutas värde så att det blir billigare för exempelvis svenskar att semestra i Grekland. När krisande EU-länder inte kan devalvera måste EU i stället transferera stödpengar, och det är det man gör nu med coronafonden. Den är i själva verket en räddningsfond för havererade euroekonomier som inte längre kan devalvera sig ur sina ständiga kriser.

– Ett annat problem är att det finns noll självrannsakan efter Brexit. Man söker inte de verkliga skälen till att Storbritannien lämnade, som står att finna i en rädsla för EU:s oförmåga att hantera och säkra den yttre gränsen. Därtill drabbade en hänsynslös implementering av EU:s fria rörlighet den brittiska arbetarklassen genom inflödet av östeuropéer som var villiga att arbeta till lägre löner och som utkonkurrerade de brittiska arbetarna. Man ser inte heller att britterna reagerade mot försöken att flytta mer makt till Bryssel. I stället ser man Brexit som en unik möjlighet att faktiskt driva igenom ett ”Europas förenta stater” nu när de jobbiga britterna tagit sitt pick och pack och dragit till öarna. 

Vad är problemet med EU:s skuldpaket? 

– Problemet är dels att man genom svenska skattebetalares lånkrediter finansierar misskötta ekonomier i andra delar av Europa. Det har inte alls med en återstart efter corona att göra, utan det handlar om att rädda ekonomier som drabbats av den dysfunktionella euron. Och dels att man bygger in EU-skatter som kommer att bli verklighet när syd- och östeuropéer inte vill betala tillbaka sina lån. Det innebär en gigantisk maktöverföring till Bryssel.

– En svensk statsminister vill nog inte åka hem från Bryssel och erkänna att han har blivit lurad och att han måste hålla igen investeringar i svensk sjukvård och skola för att finansiera betalningsovilliga greker, spanjorer och portugiser.

– Sverigedemokraterna var det enda mitten-/högerpartiet som röstade nej till coronafonden i Europaparlamentet och riksdagen, för vi förstod vad som skulle komma. Vi visste att det här skulle bli permanent och att det skulle bana vägen för EU-skatter. Man säger att de länder som fått lån genom coronafonden ska betala tillbaka mellan 2028 och 2058, men man har byggt upp en moralisk risk i hela konstruktionen. För om de här länderna om några år konstaterar att de inte klarar av att betala tillbaka, ja då står nettobetalarna Sverige, Tyskland, Finland, Danmark, Nederländerna och andra där med notan. Då återstår endast EU-skatter. Och då försvinner svenska folket urgamla rätt att sig självt beskatta.

Vad är din lösning?

– Min lösning är att en ny konservativ regering inför ett folkomröstningsinstrument som innebär att om svenska förhandlare i Bryssel vill gå med på maktöverföringar eller stora ökningar av svensk finansiering till EU i form av EU-avgifter eller annat, så ska det underställas en folkomröstning. Det skulle göra att svenska förhandlare inte kan lova bort våra skattepengar på det sätt som Löfven gjorde förra sommaren. 

– Debatten om coronafonden visar att det finns en frustration hos befolkningen med vad som försiggår i EU och jag tror att det är hög tid för M och KD att fundera på hur de som EU-vänner kan medverka till att stoppa en utveckling som föder nya EU-kritiker varje dag, så att de inte står där om tio år när Sverige har gått ur EU och inte såg det komma. Vi ser det komma nu, och de har chansen när de står inför regeringsbildning om valet vinns 2022. De borde ta den chansen. 

Nu har det gått drygt två år sedan du blev invald för SD i Europaparlamentet, vad var det som gjorde att du bytte från KD? 

– Vi lever i folkvandringstider och det migrationstryck som Sverige och Europa kommer att uppleva under det här århundradet saknar historiskt motstycke. Sverige har haft en massinvandring och är under väldigt snabb förändring. Den svenska kulturen utmanas på många håll i vårt land. Vi ser det i förorter där gäng dominerar. Vi ser det i områden där självutnämnda shariapoliser patrullerar gatorna. Befolkningsutvecklingen i Mellanöstern och Afrika visar att om ingenting görs nu så kommer invandringen bara att fortsätta. Befolkningen i Afrika kommer att tredubblas till fyra miljarder innan det här århundradet är slut, och många av dem kommer att vilja migrera till Europa. Då krävs europeiska politiker som ser att vi måste ta ansvar för kommande generationer om vi vill att det ska finnas en svensk kultur kvar. 

– Jag vill vara med i ett parti som vill hantera den problematiken på allvar och som vill göra det med Sveriges intressen i främsta rummet. Och som vill ha ett asylstopp nu, eftersom det långsiktiga bevarandet av den svenska kulturen hänger på det på över hundra års sikt. Det är bara SD som har det perspektivet.

– Sverigedemokraterna är ett parti under positiv utveckling. Man utvecklas mer och mer som det ledande konservativa alternativet i svensk politik, och det är det enda partiet som verkligen har landat rätt i synen på EU och som har formulerat en syn på vad EU är, nämligen ett maktmaskineri, och inte vad man önskar att EU vore.