Vi minns diskussionerna om EU:s krav på gurkor. De fick inte vara böjda hur mycket som helst sades det. Som så mycket annat uppstod debatten av att folk bara hört eller läst hälften av informationen.
Detta är ett fenomen i många sammanhang där man vill få sin fördom bekräftad, man tar bara till sig den information som bevisar att ens fördom är sann.
När det handlar om EU och vad EU bestämmer och inte finns många myter. Inte många följer arbetet i parlamentet och ser allt det viktiga arbete som faktiskt görs där. När EU skapar rubriker i Sverige är det oftast på grund av något som kan ses som en skandal eller bara är upp över öronen tokigt.
Som med gurkorna eller när man för att få betesstöd måste ha grässtrån som inte mäter över ett visst antal centimeter.
Den senaste EU-galenskapen är att svenska brandmän och personliga assistenter med flera måste ändra sina scheman så att deras arbetsvillkor blir väldigt mycket sämre.
Allt med de godaste av ambitioner men ack så fel det kan bli.
Från och med den 1 oktober ändrar Sveriges kommuner och regioner sina regler för dygnsvila. Detta efter att EU-kommissionen har kritiserat att vissa svenska kollektivavtal inte är förenliga med EU:s arbetstidsdirektiv i vissa delar.
Bland annat säger direktivet att anställda måste ha elva timmars vila under ett dygn. Ska direktivet följas behöver scheman ändras för bland annat brandmän och att de förbjuds att jobba dygnslånga pass.
I en artikel på Helagotland.se kan man läsa om gotländska brandmäns kritik och tusentals brandmän i landet protesterar nu mot nyordningen som kraftigt försämrar möjligheten att kombinera arbetet med ett normalt familj- och fritidsliv.
Syftet med direktivet är givetvis att anställda generellt ska ha bra arbetsvillkor, oavsett var i EU man bor och jobbar. Men samtidigt har Sverige en mångårig och välfungerande modell där fack och arbetsgivare kommer överens om regler och villkor i avtal.
Att inte kunna ha dispenser för avtalsområden där både arbetsgivare och arbetstagare är överens om att det behövs är att göra ett intrång på nationers rätt till egenbestämmande som är orimligt.
Nu är det brandmännen som hörs men som många nämnt gäller det också till exempel personliga assistenter som i många fall också har långa pass eftersom de tillbringar hela dygn hos den de är anställda av. Ska man byta oftare och dela upp arbetstiden mellan fler under dygnet är det frågan om det ger än bättre omsorg och/eller bättre villkor för de anställda.
En annan fråga som är aktuell där EU har en stor påverkan är frågan om gårdsförsäljning av alkohol. Socialdemokraterna har gått ut hårt i frågan den senaste tiden för att profilera sig och ta initiativ i debatten efter att under en tid varit ganska osynliga.
Det är inte fel att vara emot gårdsförsäljning men att vinkla sin opposition i frågan till att de som förespråkar gårdsförsäljning skulle vilja att det svenska monopolet ska brytas är att slå in öppna dörrar.
Mig veterligt finns det inget parti som vill slopa monopolet. Däremot anser man att det borde gå att kombinera och där många förordar Finland som exempel.
Men det är bra att man ber EU att skyndsamt ge besked i frågan. Debatten har pågått i så många år att den borde vara utred vid det här laget, åtminstone gällande det grundläggande som hur det påverkar monopolet.
Det vore intressant att höra vilket besked det politiska S&M-styret har till öns alla mikrobryggerier och vingårdar, för dem skulle möjligheten till gårdsförsäljning sannolikt innebära en stärkt ekonomi och möjlighet till utöka sin produktion = bra för Gotland.