Det låter lite som en gåta när länsstyrelsen förklarar förutsättningarna för att få dispens för serveringen på en av våra mest välbesökta stränder: "Det som i första hand styr är ju förstås om ansökan uppfyller de särskilda skäl som lagstiftningen kräver för att meddela en dispens". (Anna-Lena Fritz, enhetschef vid länsstyrelsen på Gotland, till GT).
Ägaren av strandrestaurangen Sudersannas lever nu i stor ovisshet om han har lyckats svara rätt på gåtan i sin nya ansökan.
Det är möjligt att det inte riktigt går till som det verkar när man läser om det hela. Kanske finns det en konstruktiv dialog där den sökande i förväg får veta vilka villkor han behöver uppfylla för att få dispens.
Det som ska prövas är ju trots allt själva verksamheten, inte ägarens kunskaper i lagar och regler.
Skulle det bli ett nej blir det sannolikt inget Sudersannas i sommar. Överklagandeprocessen tar tid och kraft och frågan är hur länge en entreprenör orkar bråka för att få bidra till utveckling och service på ett av våra största besöksmål.
När den fördjupade översiktsplanen för Fårö behandlades i regionfullmäktige 2014 förklarade de styrande socialdemokraterna att de inte tänkte vika sig för oppositionens förslag att undersöka alla möjligheter att göra Sudersand till Lis-område. Det vill säga ett område där man kan acceptera högre grad av exploatering.
Det betyder inte fritt fram för vilka byggen som helst.
"Det går inte" var deras budskap utan att det ens utreddes. I vart fall angavs inga skäl för detta påstående.
I augusti förra året fattade länsstyrelsen på Gotland beslut om att inte bevilja dispens för den inhägnad där gästerna till Sudersannas kan sitta för att fika och äta. Myndigheten menade i sitt beslut att inhägnaden försämrade allmänhetens tillgång till stranden. Inhägnaden har funnits där i nio år och ägaren har bara haft dispens för de bodar han satt upp.
En verksamhet som uppenbarligen inte hindrat folk från att besöka Sudersand under nio års tid. När ägaren uppmärksammades på missen ansökte han om dispens, denna avslogs alltså och då kan man tänka att det inför en ny ansökan ska stå klart vad som krävs för att få dispens.
Men de indikationer han fått är att länsstyrelsen avser fatta "ett striktare beslut än vad jag diskuterat med dem".
Länsstyrelsen har, liksom alla andra myndigheter, att följa lagar och den planläggning som finns för området. Man kan inte göra som man vill. Här finns dock möjligheter till att ge dispens enligt länsstyrelsen själv och då behöver man hitta möjligheterna för detta för en verksamhet som pågått i nio år utan att störa nån.
Tvärtom har den bidragit till service och trivsel på en strand som rankas bland de bästa i världen i vissa mätningar.
Men allt hade ju varit så mycket enklare om området hade fått de lättnader som ett Lis-område hade gett. Om vi inte ens ska kunna ha en inhägnad servering på en av våra mest besökta badstränder vad tänker vi då om Gotland som modern turistort med målsättningen att vara norra Europas mest attraktiva besöksmål?