Eva Bofride önskar en mer faktabaserad debatt kring öns äldreomsorg, vilket även jag skulle uppskatta. Bofride uttryckte också ett specifikt önskemål: ”Väldigt gärna efter Agenda-modellen med en expertpanel som kan bidra med fakta och opolitiska kommenterar.”
Vi har uppenbart fått samma goda intryck av Agendas nya modell. Där experter först redovisar forskning i det kommande ämnet för att politikerna därefter får svara på programledarnas frågor helt utan att debattera med varandra.
Vi som ser på programmet får på ett tydligt sätt höra hur de respektive partierna tänkt sig lösa de utmaningar som landet står inför. Med experternas fakta i ryggen kan vi lättare avgöra om de lösningar som framförs av politikerna känns vettiga. Och det bästa, vi slipper allt tjafs som det dräller av i andra TV-sända debattformat.
Så ja, gärna mer av Agenda-modellen även i ett gotländskt format.
Men för att det ska finnas experter som ger oss forskningsresultat måste det först finnas fakta att undersöka och forska på. Dessutom i tillräckliga mängder för att ge tillförlitliga resultat. Är det kvalitet som ska jämföras behövs det även tydligt uppspaltade kvalitetskrav, vilket inte är det lättaste.
Fakta gällande kvalitet kan vara riktigt svår att få fram. I söndagens Agenda, där skolfrågor togs upp enligt Agenda-modellen, beskrev en av forskarna problemen med kvalitetsbegreppet om man vill försöka få en jämförelse mellan privat och offentligt driven skola.
Exempelvis är det enkelt att ställa krav och därefter kontrollera kvalitén i en upphandling av gatusopning. Är gatan sopad eller ej.
När det gällde skolan är de olika kriterierna som ska kvalitetsbedömas så mycket luddigare och beroende av så många olika delar. Är en skola som höjer lågpresterande elever till att klara godkänt bättre än en skola som inte höjer högpresterande elever från väl godkänt till mycket väl godkänt?
Jag ser liknande problem med kvalitetsbegreppet när vi kommer till äldreomsorgen. Det finns inga gränser gällande bemanning, antal promenader, hur ofta aktiviteter ska genomföras eller vad aktiviteterna ska innehålla. Dessutom har experter redan fastslagit att kvalitetsnivån behöver höjas ordentligt i hela landet. Att just Gotland klarat sig bra under pandemin, om det nu är så, är i så fall bara ett betyg på att vår äldreomsorg står sig väl utifrån dagen nivå. Men om den nivå generellt sätt är för låg behöver även kvalitén på öns äldreomsorg höjas, om än inte så mycket som andra kommuners omsorg.
Den diskussionen saknar jag från Borgerligt håll. Hur kan vi leva upp till coronakommissionen med fleras krav på en betydlig höjning av kvaliteten på äldreomsorgen? Och den diskussionen lär knappast komma igång om vi fortsätter att bara jämföra boenden med varandra. För oavsett om dagens nivå på öns äldreomsorg är bättre en rikssnittet är den för låg för de krav som framtiden har. Så gärna en faktabaserad debatt om äldreomsorgen på ön. Men då utifrån hur vi kan uppfylla framtidens krav och inte genom att jämföra boenden utifrån dagen nivå.