Att jobba fackligt är otroligt stimulerande och givande. Man har fått sina arbetskamraters förtroende att föra deras talan, ett av de finaste uppdrag man kan få.
Men det är också stundvis mycket tungt och de flesta har ett "vanligt" arbete att sköta också. Vid jobbiga konflikter är fackliga företrädare extra utsatta och för att kunna göra ett bra arbete krävs inte bara medlemmarnas förtroende och skydd, utan även arbetsgivarens.
Rosita Sundh, Saco, och Pia Malmros, Kommunal, är två erfarna fackliga företrädare som företräder tusentals anställda i regionen. Båda anklagades av den nu utköpte chefen för saker som inte bara är olämpliga utan även olagliga. Att inte se till att dessa personer fick upprättelse från dessa grova anklagelser är mycket märkligt.
Även om "alla fattar" att det chefen påstod inte var sant, kvarstår ett utrymme för misstankar om att problemen sopades under mattan i och med uppgörelsen.
Tillförordnade regiondirektören, Torsten Flemming, säger att det inte går att driva en utredning om saken i och med att anmälaren inte längre är en anmälare då en uppgörelse skett.
Regionen kunde dock ha valt att göra en egen utredning eftersom det handlade om så allvarliga saker. Om det vore sant hade det ju varit allvarligt att det inte får konsekvenser. Och är det, mer sannolikt, inte sant, behöver man se till att de som fortfarande är anställda, och dessutom företräder två stora kollektiv, får en tydlig och dokumenterad upprättelse.
Det är så klart bra att Torsten Flemming i P4 Gotland är tydlig med att både Rosita Sundh och Pia Malmros har regionens fulla förtroende. Men en utredning som slog fast att anklagelserna saknar grund hade varit mer klädsamt.
KUNGAHUSET
Som-institutets senaste mätning visar att stödet för en svensk republik är lägre än på över 20 år.
54 procent svarade förra året att monarkin bör behållas, medan 20 procent ville avskaffa den.
Men färre än på länge vill alltså byta statsskick. På frågan om Sverige borde införa republik med en folkvald president var enbart 11 procent positiva till förslaget. Så lågt har stödet för republik inte varit sedan 2001.
Förtroendet och stödet för Kronprinsessan Victoria är skyhögt, utan henne hade förmodligen stödet för republik varit mycket högre.
Kungen firar som bekant 50 år på tronen detta år och det vore ett ypperligt tillfälle att meddela att han lever efter sitt valspråk "För Sverige i tiden" och lämna över tronen till sin dotter Victoria.