Fem hårda klappar till granen

Några boktips för den politiskt intresserade. Och för den som är sen med julklappshandeln.

Ofta uppskattad julklapp.

Ofta uppskattad julklapp.

Foto: Jessica Gow

Ledare2022-12-22 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så här års är det populärt att ge julklappstips, inte minst när det kommer till böcker. För den som har en släkting eller bekant som ofta tänker på politiska frågor och på vart samhället är på väg kommer därför tips på fem böcker om politik, alla utgivna av svenska författare under året.

Boken ”Skör demokrati”, Fri tanke förlag, har undertiteln ”det öppna samhällets motkrafter i svensk offentlig debatt, kultur och forskning”. Det är en debattbok där flera författare, bland andra Kay Glans, Anna Victoria Hallberg och Siri Sylvan och tar tempen på det öppna samhället och det fria meningsutbytet i Sverige. De finner oroande tecken på att samhället blivit mer slutet och att toleransen för vad som får sägas och tyckas i det offentliga har blivit mindre. Oroväckande nog spelar universitet och högskolor en negativ roll för det fria ordet.

Vackraste omslaget på en svensk bok utgiven under 2022 har ”Saknad: på spaning efter landet inom oss”, Mondial förlag. Det är en finstämd essä om det Sverige som nyss fanns men som nu är borta. De två statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme lyckas med konstycket att formulera saknad utan att det blir storsvulstigt. Som läsare får man en plötslig insikt i hur Sverige under de senaste 30 åren har förändrats i grunden av att ha öppnats för världen. Med insikten kommer en ökad empati för den svenska demokratin.

DN-journalisten Peter Letmarks bok ”Svensk skola AB”, utgiven på Mondial, var nog tänkt som en brandfackla in i skoldebatten lagom till valet. Så blev det inte. Skolfrågorna hamnade i skymundan. Men det hindrar inte att Letmarks bok ändå är en bra introduktion till friskolereformen och dess konsekvenser. 

Ekonomijournalisten Andreas Cervenkas bok ”Girig-Sverige”, utgiven på Natur & Kultur, orsakade rabalder när den kom i april. Cervenka beskriver hur Sverige utvecklats från ett av världens mest jämlika länder till ett land med fler än 500 miljardärer samtidigt som fattighushållen är fler än någonsin. Oavsett om man välkomnar utvecklingen eller ej är den viktig att känna till. 

Bokförlaget Timbro har gett ut essäsamlingen ”Radikalism och avantgarde. Sverige 1947-1967” som i flera kapitel beskriver hur Sverige blev världens modernaste land där det radikala var det normala. Bland författarna finns en stor ideologisk spridning; där finns till exempel texter av Edvard Blom, Åsa Nilsonne, Torbjörn Elensky, Kalle Lind, Tobias Hübinette och Yvonne Hirdman.

Ska man hitta en röd tråd i det som just nu skrivs om svensk politik är det nog förändring. Vi som lever i den svenska demokratin försöker att orientera oss: varifrån kommer vi, vad är det som har förändrats och vart är vi på väg?

Vår vilsenhet är inte att undra på. Sällan har ett samhälle bytt både yttre och inre skepnad på så kort tid som Sverige under det senaste kvartsseklet. De fem boktipsen kan hjälpa att oss att förstå tiden vi lever i.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.