Finns inte någonting som är värt att bevara?

Är det verkligen nödvändigt att kapa Riggen och stampa på Myran?

Tidsandan trotsades när Riggen byggdes.

Tidsandan trotsades när Riggen byggdes.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare2022-11-04 06:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Är det befogat att så att säga göra rent hus med två hela kvarter och bygga nytt, som Gotlandshem vill? Svårt för en lekman att avgöra. Men det finns sakkunskap som i det här fallet tycker att det är "helt fel att döma ut hela kvarter".

Måns Hagberg var stadsarkitekt i Gotlands kommun (som den hette på den tiden) när det begav sig. När 70-talets bostadsområden byggdes. Han bloggar på fotosidan.se och berättar bland annat om hur man tänkte, när man såg till att Gotlands Miljonprogramsområden kraftigt avvek från de storskaliga på fastlandet, som Hammarkullen i Göteborg:

"Visbys svar på miljonprogrammet var att bygga lågt, inte särskilt tätt och så trivsamt som de statliga lånereglerna medgav."

Efter Gotlandshems besked om Riggen och Myran har Måns Hagberg besökt områdena och inte funnit kvarter som behöver jämnas med marken:

"Det var eftersatt underhåll på en hel del håll. En del fasader hade nog inte målats sen husen var nya. Men en hel del fönster var utbytta, ytterdörrarna bytta, det hela såg tämligen okej ut."

Under besöket passade han på att intervju en hyresgäst, Ulf, som inte förstår varför han inte ska kunna bo kvar i sitt hem:

– Här behöver två fönster bytas, i övrigt är allt bra. Det kan finnas några hus med problem längst ner i området, men inte här. Nu betalar vi 8 000:- i månaden för en fyra i två plan. River dom och bygger nytt blir det mycket högre hyra för mindre yta. Vi måste flytta. Förstår inte hur det kunnat bli så här.

När Måns Hagberg själv går igenom området ser han på några ställen möjliga fuktproblem, som kan vara dyra att åtgärda. Eternittaken som innehåller asbest kan bli dyra att åtgärda om det behövs. Men det gäller även vid en rivning.

"Eternit måste hanteras av utbildad personal med skyddsutrustning och deponeringen blir dyr."

Den totala bedömningen är att det vore vansinne att peta omkull allt och bygga nytt:

"Sammanfattningsvis tycker jag att Gotlandshem ska tänka om. 

Omständigheterna har ändrats radikalt sen i våras. Priserna för byggmaterial rusar. Räntehöjningarna har vi bara sett början av, men redan de som genomförts försämrar ekonomin för nybyggen. Kolla varje byggnad för sig! Rusta upp det allra mesta. I några enstaka fall kan rivning och nybyggnad vara en enklare lösning än att renovera.

Totalsanering ger en sämre stad."

Jag avskyr slöseri. Att riva fem decennier gamla hus som trots den dåvarande tidsandan byggts med omsorg om hyresgästerna – är inte det att ta en slägga till problem som kan lösas med hammare?

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.