Socialdemokraterna har identifierat att priset för andrahandsuthyrning är för högt, ett problem som landets unga med största sannolikhet har identifierat för ganska länge sedan. För att komma till rätta med problemet har man sneglat på hyresrätter och även här kommit fram till en ny och hårresande slutsats: Det är dyrare att hyra en bostadsrätt i andra hand än en hyresrätt i första hand.
Tyvärr har man i denna kavalkad av nya insikter valt att inte se på de underliggande problemen. I stället vill man försöka reglera bort problemet. Bostadsrättsföreningar ska behöva utöva större tillsyn på andrahandsuthyrning. En uthyrare ska inte få räkna med räntekostnader i vad som anses som en skälig hyra.
Man hade hoppats att sammankallande i Socialdemokraternas arbetsgrupp, Amalia Rud Stenlöf, hade börjat med att ställa sig själv frågan: Varför är det så dyrt att hyra en bostadsrätt i andra hand? Samtidigt förstår man att just det inte är en fråga som en socialdemokrat vill ställa sig. Då riskerar man att få fel svar, nämligen att en av anledningarna är ens egen politik – den regleringspolitik som man nu vill börja kopiera från hyresrätter till bostadsrätter.
Just nu är andrahandsuthyrning av bostadsrätter den enda öppna nödventilen på den svenska bostadsmarknaden. Det första normala insteget för unga på bostadsmarknaden, hyresrätten, har Socialdemokraterna reglerat sönder och samman. Ivrigt påhejade av sin sidoorganisation Hyresgästföreningen driver det socialdemokratiska partiet en politik som enbart gynnar och fokuserar på de som redan har en hyresrätt. Alltså de människor som har stått i kö i tiotals år och är etablerade i samhället. De som inte har haft möjlighet att stå hela sitt liv i bostadskön eller inte vill bo hemma i tio år innan de kan få en hyresrätt är hänvisade till att hyra en bostadsrätt i andra hand.
Denna nödventil är dyr och osäker för unga. Vid en första anblick framstår förslag om att sänka priset på denna ventil som något bra. Vad Socialdemokraterna dock inte verkar inse är att priserna för att hyra en lägenhet i andra hand styrs av marknadskrafter. När utbudet är litet går priserna upp. Att utbudet är litet kommer i sin tur av att hyresrätter är nästan helt otillgängliga för unga och andra som står långt ifrån bostadsmarknaden. En lösare reglering av hyresrätter skulle öka utbudet och då också normalisera priserna på bostadsmarknaden i stort.
Många av problemen på dagens bostadsmarknad kommer av socialdemokratiska regleringar. Att låta den socialdemokratiska regleringshetsen fortsätta löpa amok genom bostadspolitiken kommer inte ge fler bostäder. Den kommer inte ge unga en chans på bostadsmarknaden.