"Fler skolor borde förbjuda mobiler hela dagen"

Med ett mobilförbud vill Bergskolan i Malmö förbättra både arbetsmiljön och den sociala miljön. Bättre kunskaper och färre kränkningar.

Inga mobiler ens  på rasterna på Bergaskolan i Malmö.

Inga mobiler ens på rasterna på Bergaskolan i Malmö.

Foto: Erik Nylander/TT

Ledare2020-08-17 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bergaskolan i Malmö väljer, bland annat efter böner från föräldrarna, att införa totalt mobilförbud under skoldagen. Även under rasterna. Det är ett exempel som jag tror att det vore bra om fler skolor valde att följa.

Vi vet från forskning att mobilerna är en distraktion som påverkar studieresultatet negativt. Forskningen visar dessutom att det är främst hos svagpresterande elever, som har svårt för skolarbetet, som kunskapsinhämtningen försämras om mobiler tillåts störa koncentrationen. Och det är kanske, när man tänker efter, inte så konstigt om de använder mobilerna som en flyktmetod. Men även om de inte älskar skolan så behöver de inhämta de grundläggande kunskaper som skolan förmedlar.

Lärarna, åtminstone många av dem, tycks hålla med om att mobilerna stör undervisningen. Så svarade i alla fall de gymnasielärare som deltog i en undersökning genomförd av Skolverket. I den undersökningen uppgav hela 69 procent att mobilerna stör undervisningen varje dag. Och en tredjedel av eleverna ansåg att de själva blir störda.

Så det är ändå inte så överraskande att en opinionsundersökning från Novus fann att nästan sex av tio elever på skolor med mobilförbud anser att förbudet är bra.

Men på Bergaskolan förbjuder man alltså inte bara mobilerna under lektionerna utan även mellan lektionerna. Förbudet på rasterna ska leda till bättre relationer eleverna emellan och färre kränkningar, exempelvis på sociala medier. Och skolan tycker sig ha erfarenheter, efter att ha provat mobilförbud i några klasser under förra läsåret, som visar att ett mobilförbud leder till detta. Peter Abramo, biträdande rektor på Bergaskolan, säger till Sydsvenska Dagbladet:

– Vi har sett att de klasser som inte har mobiler på rasterna har börjat socialisera sig, spelar boll eller gör andra aktiviteter ute.

I så fall får eleverna inte bara mer kunskap utan även mer motion med mobilförbud. Det är också viktigt, både för kunskapinhämtningen och för hälsan.

Jag hoppas att goda erfarenheter från det totala mobilförbudet på Bergaskolan leder till att fler skolor väljer samma väg. Det finns inget behov av att under skoltid vara i ständig kontakt med världen utanför och världen på webben. Inlärning kräver fokus och de föräldrar som vill att skolbarnen ska få använda sina telefoner under skoltid borde kanske istället lämna sina telningar i fred under arbetsdagen.