Flockimmunitet tycks plötsligt mycket avlägsen

Många har dött i Spanien, men färre än förväntat tycks ha varit smittade.

Corona har skördat många offer i Spanien, men få tycks ha varit smittade.

Corona har skördat många offer i Spanien, men få tycks ha varit smittade.

Foto: Manu Fernandez/TT

Ledare2020-05-15 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inför gårdagens stora presskonferens om coronaläget på ön sade regiondirektören Peter Lindvall att man just nu inte har några nya besked om strategier för sommaren. Det är tyvärr ett rimligt förhållningssätt, för just nu vet vi egentligen väldigt lite om hur förutsättningarna ser ut för Gotland förbindelser med omvärlden, inrikes och utrikes.

Det är visserligen många europeiska länder som nu börjar öppna upp sin samhällen och ekonomier efter mycket hårda restriktioner. Vilken situation detta kommer att skapa är dock höljt i dunkel.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaviruset, med många döda och restriktioner som för tankarna till kollektiv husarrest. I Spanien har man sedan slutet av april genomfört en stor studie med många som testats för antikroppar mot viruset. Man har testat 90 000 människor från 36 000 hushåll, vilket borde ge en god bild av läget. Och tyvärr har man funnit att bara 5 procent av den spanska befolkningen varit smittade. En chockerande låg andel.

Detta är en mycket dålig nyhet på flera olika sätt.

För det första innebär det givetvis att även hårt drabbade länder som Spanien löper en mycket stor risk att drabbas av nya vågor av smittan. Det kan i sin tur leda till att restriktionerna för medborgarna kan skärpas igen. Det är svårt att se när villkoren för ekonomiska aktiviteter och resande ska kunna normaliseras igen

När ett land som drabbats så pass hårt av corona som Spanien ändå har låg andel med antikroppar i befolkningen, så kan dödstalen för coronasmittan tillslut bli mycket större än vi tidigare har trott.

Den spanska studien gör att man också måste ifrågasätta Folkhälsomyndighetens tidigare spekulationer om att så många stockholmare haft covid 19 att staden kan vara på väg mot flockimmunitet. Spanien, som är hårt drabbat, tycks vara mycket, mycket långt ifrån flockimmuniteten. I ljuset av den spanska studien skulle vi behöva ha ett betydligt mer omfattande program för testning av den svenska befolkningen, för att få en bättre bild av det aktuella läget.

Det osäkert hur träffsäkra de antikroppstester som använts i Spanien är. I denna osäkerhet bor väl en liten förhoppning om att situationen i verkligheten är mer gynnsam än den spanska studien visar. Men det är svårt att föreställa sig att testen skulle vara så dåliga att det verkliga antalet som haft covid 19 skulle vara flera gånger högre.

Dessutom har man testat befolkningen för antikroppar även i Belgien och resultatet där liknar det spanska.

Varje dag kommer nya fakta som påverkar vår bild av coronasituationen. Att i det läget lägga fast en strategi halvannan månad i förväg ter sig helt enkelt verklighetsfrånvänt.