För många är hemmet allt annat än en fristad

Medan karantäntider kan vara en lisa för själen för anställda som dagligen plågas i öppna kontorslandskap kan det vara en mardröm för andra att tvingas vistas mer tid i det som borde vara hemmets lugna vrå.

De som drabbas har berövats den fristad det kan innebära att komma hemifrån i alla fall nån stund om dagen.

De som drabbas har berövats den fristad det kan innebära att komma hemifrån i alla fall nån stund om dagen.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-04-01 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går rapporterade GA om att polisen har noterat en ökning av deras insatser som kan kopplas till psykisk ohälsa. Kvinnojouren vittnar även den om en ökning av deras kontakter med människor som utsätts för ökad kontroll och våld av sin partner.

Svenskarna hjälps åt i kris. Det vittnar inte minst alla insatser om som nu görs runt om i landet för att hjälpa dem som inte själva kan handla och göra andra ärenden. Vi behöver också ha öron och ögon öppna för dem som inte ber oss om hjälp.

Hörs det bråk och tumult från grannlägenheten kan man själv ringa på om man känner sig trygg med det. För att fråga om allt är okej. Annars finns i de flesta flerfamiljshus anslag i porten med tips på vad man kan göra om man är orolig för att nån granne utsätts för våld eller hot.

Att barn inte kan gå i skolan, förskola eller fritids kan också vara svårt om det inte är så mycket ordning hemma med sånt som mat på bestämda tider och att nån bryr sig om en.  

Det här är ju problem som finns alldeles oavsett pandemier eller inte men med den skillnaden att de som drabbas har berövats den fristad det kan innebära att komma hemifrån i alla fall nån stund om dagen. Corona-krisens konsekvenser sätter fingret på mycket i vårt samhälle. 

På regionens hemsida med corona-relaterad information ges ett gott råd värt att följa, oavsett ens grad av oro: "Att hålla sig uppdaterad om vad som händer kan vara ett sätt att stilla oron. Men det kan vara svårt att sålla bland all information. Använd säkra källor och pausa från nyhetsflödet ibland".

*   *   * 

Båda mina kollegor på de andra två ledarsidorna i GT och GA ägnade sina ledare i går åt att reagera på min ledare om krav på kraftfulla åtgärder för att förhindra att tusentals personer reser till Gotland under påsken.

Man får vara glad åt att kunna inspirera sina kollegor men jag vill kommentera det Mats Linder försöker koka ihop genom två långa citat ur två olika ledare skrivna av mig.

Genom dessa vill han få det till att jag säger emot mig själv. Att jag i ena stunden kritiserar egenutnämnda experter som avfärdar myndigheterna för att i den andra göra exakt detsamma.

Nu har myndigheterna samfällt vara extremt tydliga med precis samma budskap som jag för fram: res inte till Gotland (eller nån annanstans) i påsk. Det är ju för att detta inte efterlevs som det behövs fler åtgärder för att nå dit, inte andra åtgärder. 

Men vill man böja till nåt för att få en poäng så kan man ju. Var och en jobbar efter sitt eget gottfinnande.