Förändringen kan bli en björntjänst för hemtjänsten

Kan öka belastningen på en verksamhet som redan är trängd.

Det finns skäl till att björnar inte jobbar i tjänstesektorn.

Det finns skäl till att björnar inte jobbar i tjänstesektorn.

Foto: Carl Magnus Gustavson

Ledare2024-12-10 11:10
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

P4 Gotland berättar att det ska bli enklare för gotlänningar som har fyllt 75 att få stöd av Region Gotlands hemtjänst. Alla gotlänningar som fyllt 75 år ska kunna få hemtjänst i form av tvätt, städning, handling och trygghetslarm. Detta ska man kunna få utan någon utredning eller behovsprövning överhuvudtaget. Ingen biståndshandläggare ska överväga om det verkligen finns ett behov av hjälp. Tanken är att man på så sätt bland annat ska kunna uppnå att fler ska kunna bo kvar hemma längre istället för att flytta till särskilt boende, berättade Therese Thomsson som är avdelningschef inom socialförvaltningen.

Jag begriper inte alls logiken i den här förändringen, om jag ska vara ärlig. Inte ett dugg. Det är ju inte alls så det går till, att den som inte får hemtjänst istället flyttar till särskilt boende. Det är ju plats på särskilt boende som verkligen är strikt behovsprövat, medan kraven inte alls är så hårt ställda för att beviljas hemtjänst. Av erfarenhet (visserligen inte från Gotland) vet jag att en kommun är beredd att bevilja VÄLDIGT många timmar hemtjänst, så länge det innebär att det inte behöver ske någon flytt till särskilt boende.

Det man istället riskerar att uppnå genom att helt avskaffa behovsprövningen för vissa typer av hemtjänst är att äldrevårdens hemtjänst får än mer att göra än den redan har, för att tillhandahålla tjänster till äldre som egentligen kanske inte behöver hjälpen. Regionen tar på sig ännu mer att göra, när den har fullt sjå att lösa de uppgifter som den redan har i en verksamhet med tydliga rekryteringsproblem.

Potentiellt kan det bli väldigt mycket mer att göra än i dag. Enligt P4 Gotland är det i dag 8 000 gotlänningar som är mer än 75 år gamla och av dem har 1 200 hemtjänst redan i dag. Potentiellt rör det sig alltså om ytterligare 6 800 personer som Region Gotland ska tvätta, städa och handla åt. Så många blir det naturligtvis inte, eftersom många nog hellre klarar sig själva om den kan. Men det kan verkligen bli MYCKET mer för hemtjänsten att göra.

Therese Thomsson talade också om att man på detta sätt hoppas kunna minska antalet fallolyckor. Det är ett mycket vällovligt syfte eftersom fallolyckor är ett mycket vanligt skäl till skador bland äldre. Ja, det är faktiskt den allra vanligaste anledningen och skadorna kan också bli mycket allvarliga.

Kunskapsguiden skriver:

”Drygt 2 000 personer dog 2022 till följd av en fallolycka. Cirka 70 000 personer skadas varje år så illa av fallolyckor att de behöver läggas in på sjukhus. Tre fjärdedelar av alla olyckor som kräver inläggning på sjukhus är fallolyckor.”

Det måste finns bättre metoder för att göra något åt detta än att handla åt dem som klarar det själva.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.