Det blir allt vanligare att unga marknadsför att de väljer bort arbetsmarknaden. En del väljer att fortsätta arbeta, men gör endast tillräckligt på jobbet för att inte få sparken. I stället lägger de ut videor på sociala medier om hur det är att inte ha anställning. Ofta handlar det om att man inte gillar hur ekorrhjulet ser ut. Men i stället för att försöka ändra det man inte tycker om med systemet lämnar man det helt. Vilka konsekvenser kommer det få i framtiden?
För tio år sedan arbetades det aktivt inom EU för att antalet så kallade ”NEETs” (= Not in education, employment or training), det vill säga personer som varken arbetar eller pluggar, skulle minska. Man fokuserade särskilt på personer mellan 18–30 år. De kallades ofta för hemmasittare och man ville säkerställa att de har någon slags sysselsättning. Riskerna med att hamna i utanförskap ansågs vara alldeles för stora.
Även i Sverige satte man in extra resurser för att säkerställa att unga inte skulle hamna utanför samhällets ramar. Därför var det en garanti att unga skulle få jobb inom tre månader, göra praktik eller få gå en yrkesutbildning. Punktinsatser skulle säkerställa att man snabbt skulle komma in i ett sammanhang som skulle leda till jobb och en inkomst. Utanförskap bland unga sågs, och ses än idag, som en viktig fråga att lösa.
Men nu har unga själva valt att ändra perspektivet kring detta. De glorifierar i stället hur det är att vara utan sysselsättning på sociala medier. Särskilt på TikTok. Videor som ”följ med mig under en dag som NEET” trendar och dyker upp titt som tätt. De här unga har ofta rika föräldrar och en typisk dag för dem innebär mest att shoppa. Andra lever mer sparsamma liv, men de väljer alla att kalla sig själva för ”NEET”.
Sedan har vi hemmafru/hemmaflickvän-trenden. Då har man en pojkvän eller make som betalar en för att inreda, ta hand om barnen eller laga mat. Inte för att minimera arbetet som görs – då det är väldigt mycket jobb med bostad, familj och barn – men i ren krass bemärkelse så tillhör en del av dessa också till NEET. Deras liv glorifieras på sociala medier och målas upp som om det vore en dröm att nå dit.
Är allt det här någon slags tyst revolution mot kapitalismen? Eller är syftet att göra så lite som möjligt för så mycket pengar som möjligt? Förbereder man sig för att robotar ska ta över alla yrken i framtiden, eller vad handlar det om? Det är fortfarande oklart. Men är det verkligen rätt av unga att glorifiera detta? Och vad händer i längden om unga fortsätter så här?
Om vi inte ska titta utifrån ett privat perspektiv, och påpeka att de inte får någon pension och hur osäker denna livsstil är i längden, utan i stället utifrån ett samhällsperspektiv så får det enorma konsekvenser. Hittills är det få män som är hemmapojkvän eller hemmapappa. Utan det verkar vara mest kvinnor som vill vara hemma. Det kommer ha enorma konsekvenser för samhället i framtiden utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Vi kommer nog se fler män inom flera ledande positioner eftersom kvinnorna väljer att inte jobba. Det skaver att veta att kvinnor som hade kunnat åstadkomma mycket i samhället i stället väljer att shoppa på heltid.
Dessutom har vi redan har en åldrande befolkning vilket är en oroväckande trend inför framtiden. Det finns en risk att vi inte har en nog stor del av befolkningen som jobbar och betalar skatt i framtiden. Hur ska vi då kunna säkerställa välfärden?
Det är klart att alla människor måste få leva sina liv som de vill och välja det yrke som passar dem. Men att glorifiera att vara utan sysselsättning och marknadsföra det på ett sätt som gör att fler vill sluta jobba och bara vara hemma är skadligt för samhället. Förhoppningsvis är detta inte en trend länge till.