I gårdagens ledare beskrev jag att öns överhettade arbetsmarknad medför att arbetsgivare måste hitta nya vägar till lyckade rekryteringar. Alla människor har genom livet byggt upp en kunskapsbank och har fler strängar på sin lyra än vi själva förstår vilket gör det svårt att sätta ord den kompetens vi besitter. Men om vi får möjlighet att prova på olika sorters arbete kan de dolda talangerna vi alla har få ett utrymme som gagnar både personen som arbetsgivaren.
Ofta kan det räcka med att lära känna varandra, för om det klickar brukar det lösa sig med resten. Då blir en internutbildning som tar tid från ordinarie arbetsuppgifter mindre tung för både arbetsgivare och arbetskamrater.
Men oavsett hur bra det klickar mellan en nyanställd, arbetskamraterna och cheferna är det viktigt med rätt kompetens i botten. Du anställer exempelvis ingen lastbilschaufför utan körkort bara för att det klickar.
Och just lastbilschaufförer är ett av de bristyrken som ställer till det för öns arbetsgivare. Därför är det glädjande att vi återigen kommer att få ett gymnasialt program för fordon- och transport med inriktning transport. Det är Gute Gymnasiet som fått klartecken att starta utbildningen från och med hösten 2025.
Andra lokala utbildningar som är riktade till bristyrken är Teknikcollege på Wisbygymnasiet med sina fyra inriktningar på två olika program, El- och energiprogrammet och Teknikprogrammet. På högskolenivå har vi lärarutbildning och socionomutbildning samtidigt som regionen valt att ha en hel del AT och ST tjänster för att ha lättare att rekrytera läkare.
Från Socialdemokraterna på Gotland har det även förts fram önskemål om att starta ett vård- och omsorgscollege på Gotland.
Gotländska arbetsgivare kan inte lösa sina rekryteringsproblem på egen hand. Bostadsbristen och Gotlands läge mitt i Östersjön skapar gemensamma utmaningar, vilka kräver gemensamma lösningar.
Hittills har regionen gjort ett bra jobb med att få bra utbildningar till Uppsala universitet Campus Gotland.
Näringslivet har dragit sitt strå till stacken vilket utmynnat i både Teknikcollege och det fordon- och transportprogram som fått klartecken till hösten 2025. Men det behövs fler lokala bristyrkesutbildningar för att lösa framtida kompetensbehov.
Förtydligande
I gårdagens ledare skrev jag att projektet Alla behövs på Gotland drevs mellan 2019 – 2023. Det är en sanning med modifikation. Projektet var så lyckat att det lever vidare, men med nya pengar och i en lite uppdaterad version. Tanken är att det ska landa i en permanent lösning innan projektet avslutas i augusti 2026.
Hittills har projektet omfattat mer än 130 individer och av dessa har nästan 90 matchats mot arbete. Projektet, som utanför Gotland blivit känt som Gotlandsmodellen, har väckt intresse såväl nationellt som internationellt.