I april åkte fredsforskaren Tarja Cronberg från Stockholms fredsforskningsinstitut Sipri på konferens i Kaliningrad. Enligt Expressen betalade ryska staten hennes resa (6/5). I programmet presenteras hon som forskare vid Sipri, och resan var godkänd av hennes chef.
En del av konferensen utgjordes av ”Den baltiska plattformen” – en påverkansoperation initierad av Kreml. Syftet bakom operationen är att sprida Natokritik och budskap om att Östersjön och Baltikum ska ”demilitariseras”.
I läckta dokument beskrivs hur Ryssland via operationen planerar att utnyttja svenska miljövänner och forskare (Expressen 27/4 – 23). ”Frågan om bevarande av den biologiska mångfalden i Östersjön och problemet med dess industriella och andra antropogena föroreningar har den största dialogpotentialen”, går det att läsa i dokumenten.
Det är inte enda ryska tillställningen Cronberg deltagit i sedan kriget startade. I november i fjol åkte hon till Moskva för en konferens tillägnad Jevgenij Primakov. I samband med detta citerades Cronberg av den ryska nyhetsbyrån Tass. Enligt Tass förklarade hon att ”i frågan om kärnvapenhotet är jag rädd att vi närmar oss en situation där kärnvapenkrig är mer verkligt än till och med under den kubanska missilkrisen”.
I samma artikel beskriver hon faran med att de nordiska länderna ökar sina försvarsutgifter. Alltså ett budskap som ligger helt i linje med budskapet i Den baltiska plattformen.
Även Sipris ordförande Stefan Löfven har uttryckt sig i liknande termer. Han har som ordförande för organisationen uttryckt starkt motstånd mot ett svenskt Natomedlemskap som reaktion på Rysslands krig mot Ukraina. ”För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa”, förklarade han för YLE (1/4 – 22).
Hade det stannat vid bjudresor och uttalanden som harmonierar lite väl mycket med Ryssland intressen hade det räckt med allvarlig kritik mot Sipris integritet och omdöme. Tyvärr går det att ifrågasätta hela organisationen.
Diplomaten Bo Theutenberg berättar i sin dagbok från Utrikesdepartementet om KGB:s intresse för Sipri, speciellt mot bakgrunden av att ”allt som hade med fred och fredsrörelserna att göra var skapat och styrt direkt av KGB i Moskva”. (Dagbok från UD. Volym fyra)
Han beskriver hur Sipri spelade en viktig roll i framdrivandet av Norden som en kärnvapenfri zon. Zonen omfattade emellertid bara oss – inte sovjetiska kärnvapen i Murmanskregionen eller på sovjetiska fartyg i Östersjön samt Sovjets kärnvapen i Baltikum.
Varför finansierar vi ett ”fredsforskningsinstitut” som springer våra geopolitiska motståndares ärenden och vars syn på fred så uppenbart är synonym med vår underkastelse? Fred ska givetvis alltid eftersträvas men det får aldrig finnas frågetecken kring lojaliteten hos de som sköter processen. Regeringen måste på allvar granska vad Sipri sysslar med. Finns det minsta lilla oklarhet behöver organisationen skrotas.