För snart ett år sedan meddelade Destination Gotland, DG, att de var tvingade att höja biljettpriserna på Gotlandsfärjorna. Orsaken var de höga bränslepriserna och höjningen låg inom det som avtalet med staten godtar. Trots att biljettpriserna i och med den nya höjningen ökat med 50 procent under ett år.
Protesterna lät inte vänta på sig. Gotland och gotlänningarna gick samman och krävde åtgärder från regeringen. Delegation efter delegation reste till Stockholm för att informera om de stora problem som de höga ökningarna av biljettpriserna medför. Allt från vanliga gotlänningar, via idrottsrörelsen till företagare gjorde vad de kunde för att väcka regeringen när landets enda ö-region stod inför ett stålbad.
Region Gotland skickade till och med en hemställan till regeringen i februari. En hemställan som ännu inte har blivit besvarad, vilket säger det mesta om regeringens intresse i frågan.
Först nu verkar regeringen ha vaknat och basunerar ut en satsning på 33 miljoner kronor, men frågorna kring krisstödet är många.
Varför kommer det i sista minuten och gäller bara för 2023? Hur har regeringen kommit fram till just 33 miljoner? Hur långt räcker 33 miljoner? Hur är stödet utformat och vem kommer att få ta del av det? Kommer stödet ens att godkännas av EU?
Det lär ju inte gälla retroaktivt för de som redan rest. Och de som tvingats stanna hemma på grund av de höga priserna lär knappast jubla över det sena beskedet, om det nu ens blir verklighet.
Den gotländska näringen har drabbats hårt och en sänkning av priserna framöver är välkommen, om än sen, men kompenserar inte för de kostnader de redan haft.
Utifrån avtalet mellan staten och Destination Gotland fick bolaget under 2023 kompensation på 200 miljoner av staten för de ökade bränslepriserna. Trots avtalets extra kompensation tvingades DG att höja biljettpriserna vilket får mig att tveka kring vilken verkan det nu diskuterade stödet på 33 miljoner kommer att få på biljettpriserna.
I en artikel på Helagotland.se säger Destination Gotlands vd, Marcus Risberg, att de 33 miljonerna motsvarar ”ungefär 3–3,5 procent av den totala kakan” för biljettförsäljningen. LÄNK
Om stödet går igenom och om det är utformat på ett sätt som gör att biljettpriserna sänks generellt kan det utifrån Risbergs prognos bli en sänkning på 3 – 3,5 procent. Jämfört med den ökning på 50 procent som gjordes under ett år är det inte mycket att hurra över.
Krisstödet till Gotlandstrafiken som regeringen har med i höständringsbudgeten för 2023 är välkommet, inte snack om annat. Men det kommer på tok för sent och är på tog för litet. Dessutom är det omhuldat av en massa frågetecken och även EU ska godkänna det nu tänkta stödet. Så frågan är om det kommer att betala ut några 33 miljoner i krisstöd till färjetrafiken, eller inte?