Försvaret tar vinden ur vindkraftens segel

Men lönsamhetskalkylen var svår att få ihop ändå.

Fregatten Hermione i stiltje, gränsande till bleke.

Fregatten Hermione i stiltje, gränsande till bleke.

Foto: Francois Mori

Ledare2023-07-09 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Låt oss kalla dem monologer. Jag syftar på de där inslagen i humorprogrammet Lorry för sisådär tre decennier sedan där Stefan Sauk var ensam med kameran. "Jag är skeptisk" var en kommentar som blev något av Sauks signum.

Numera är han skeptisk på Youtubekanalen SaukTube och har 26 000 följare. En liten skara jämfört med Lorrys tittarsiffror, men fortfarande en ansenlig publik. I en video som är dialog och inte monolog, i skrivande stund betittad drygt 37 000 gånger, samtalar Sauk med en gotlänning. Det är Måns Hjernquist, ordförande i Gotlands ornitologiska förening, som får komma till tals i ett samtal om havsbaserad vindkraft och den planerade vindkraftparken Aurora sydväst om Gotland.

Hjernqvist är starkt kritisk bland annat mot vindkraftexploatören OX2:s beskrivningar av konsekvenserna för fågellivet för  och beskriver dem som "extremt vilseledande" och ett "skämt".

Det är dock inte fågellivet utan påtaglig skada för totalförsvaret och rikets säkerhet som fått Försvaret att nu i ett remissyttrande säga nej just till Aurora. En skada vars art Försvarsmakten av samma skäl inte vill närmare definiera.

Försvarets ställningstagande blir det svårt för först den beredande myndigheten Länsstyrelsen – och senare för regeringen – att ignorera. Det är sannolikt att Aurora inte blir av.

Men var det inte redan så. När regeringen häromveckan beslutade att den havsbaserade vindkraften ska betala för sina egna anslutningar till elnätet så fick det många att tvivla på om sådana vindkraftparker kan anläggas. Vattenfalls chef för affärsområdet Wind, Helene Biström, kommenterade regeringens beslut med:

"Beskedet från regeringen väcker frågor om hur havsbaserade vindkraftparker nu ska kunna anslutas till stamnätet. Utan en snar lösning för anslutningen ser Vattenfall mycket små möjligheter att gå vidare mot ett investeringsbeslut för till exempel svenska Kriegers Flak enligt tidplan."

Om havsbaserad vindkraft inte kan finansieras utan att skattebetalarna står för anslutningen till elnätet så var det kanske kört för vindkraftparken Aurora redan innan försvaret avgav sitt remissvar.

Vindkraften har lönsamhetsproblem ändå. När den producerar bra blir elen billig. Det är framförallt när det slutar blåsa, när vindkraften inte kan leverera, som elen blir dyr. Ny vindkraft tenderar dessutom att göra existerande vindkraft mindre lönsam,  eftersom priserna pressas ytterligare när det blåser. Detta är ett problem man inte kommer runt, så länge man inte skapar förutsättningarna för att lagra vindel på ett inte alltför kostnadsdrivande sätt. Och det är inget lättlöst problem.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.