Förtroendet för samhällets institutioner håller måttet

Den som tror att den vinner på att rasera tilliten till samhället är riktigt illa ute.

Allmänhetens förtroende för sina dagstidningar är högt.

Allmänhetens förtroende för sina dagstidningar är högt.

Foto: Bertil Ericson / TT

Ledare2023-03-09 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Medieakademins Förtroendebarometer för 2023 visar hur svenska folkets förtroende ser ut för partier, riksdag, regering, företag, medier med flera.

Man kan säga att det är individens tilltro till samhället som helhet som mäts. I det stora hela är tilltron stor. Men det är i skillnaderna man hittar det intressanta.

Det är ingen överraskning att till exempel förtroendet för regeringar skiftar utifrån de svarandes egna partisympatier. Men att förtroendet för regeringen 2023 är högt endast hos 34 procent av de svarande, mot 50 vid mätningen 2022 är värt att notera. 

En annan fråga gäller om man anser att "Sverige är på rätt väg", bara 24 procent av de tillfrågade svarar ja och 48 procent nej. De som sympatiserar med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna har allra minst tilltro till att det är på det sättet.

Mest märkligt för SD-väljarnas del då partiet sedan valet har stort inflytande på just denna fråga.

Av alla svarande definierar 38 procent sig som klart vänster eller något vänster, 18 procent är varken höger eller vänster, medan 44 procent säger sig stå klart till höger eller något till höger.

När man följer den allmänna debatten kan man få uppfattningen att allmänhetens förtroende för medier är lågt. Så är det inte. Förtroendet för public service (SR och SVT) är högt och högst bland de medier som mäts. Därefter kommer Dagens Nyheter och den lokala dagstidningen.

Förtroendet för yrkesgruppen journalister, som producerar innehållet i de medier man har förtroende för, har allmänt lägre förtroende hos allmänheten vilket så klart är motsägelsefullt. Men förtroendet har ökat över tid.

En annan paradox i sammanhanget är allt högre röster som misstror traditionella medier för att istället sätta sin tilltro till så kallade alternativmedier där avsändaren ofta har en tydlig partipolitisk agenda. Det går inte ihop nånstans men är ett faktum som i hög grad påverkar både det offentliga samtalet och hur vi röstar i allmänna val.

Sverigedemokraternas framgångar har till stor del byggts av en medveten och skickligt genomförd påverkanskampanj att alla är emot partiet som är det enda som säger som det är. Genom att ifrågasätta tilltron till samhällets institutioner vill man stärka sin egen position. Det gäller inte bara medier utan akademin, kyrkan, rättsväsendet.

Mediernas egna bidrag till att minska tilltron är att man över tid gått över till att blanda åsikter och kommenterande journalistik med nyheter på ett sätt som gör att läsaren/tittaren har svårt att veta vad som är vad.

Nyheter ska i allt högre grad kommenteras och recenseras istället för att mottagaren får dra sina egna slutsatser. Opinionsjournalistik (som denna) kommer upp i läsarnas flöden utan att det tydligt anges att det handlar om åsikter och att det inte är en opartisk nyhetstext.

Men slutsatsen är ändå att förtroendet för journalister och medier är långt bättre än sitt rykte.

GLÖM INTE:

Vinn den senaste boken med Maria Wern, "Dödens snabba vingar" av Anna Jansson genom att svara på frågan nedan och mejla ditt svar till: gotlanningen@gotlandstidningar.se

Senast fredag den 10 mars klockan 10.00 vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på denna sida lördag den 11 mars.

Hur många avsnitt av Helagotlands podd "Rakt på sak" finns att lyssna på fram till torsdag den 9 mars? Du hittar den under fliken poddar och program på Helagotland.se.

1. 29

X. 30

2. 31

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar