Här på ön skulle vi mycket väl kunna se en regnbåge som slutar på Visborg. Sen budgetramarna för 2020 fastställdes våren 2019 har regering och riksdag tagit beslut som gett Region Gotland ett tillskott på omkring 265 miljoner kronor. Men den styrande borgerliga minoriteten har tillsammans med Sverigedemokraterna sett till att pengarna ligger kvar i skattkistan. De styrande vaktar ihärdigt kistan, men där slutar också alla liknelser med troll.
I går offentliggjorde regeringen stora satsningar på välfärden i den kommande budgetpropositionen för 2021. Enligt statsminister Stefan Löfven (S) kommer hela budgetpropositionen ligga på 100 miljarder kronor.
Det som presenterades i går var tunga satsningar på vård och omsorg tillsammans med generella bidrag till kommuner och regioner på 19,7 miljarder kronor. Regeringen har nu satt det höga målet att Sverige ska börja marschen mot världens bästa äldreomsorg. För att ta några steg på vägen ger regeringen och samarbetspartierna 4 miljarder kronor till kommunerna för att stärka äldreomsorgen. Satsningen gäller för både 2021 och 2022 alltså sammanlagt 8 miljarder kronor. Men regeringen ökar även resurserna till det pågående äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor.
Väntetiderna inom sjukvården hade börjat minska under 2019 och början av 2020. Men i och med coronapandemin har den så kallade vårdskulden ökat markant. Regeringen och samarbetspartierna tillför därför 4 miljarder kronor till regionerna för både 2021 och 2022 för hantering av uppskjuten vård.
Att kommuner och regioner hade stora behov av mer resurser har vi vetat länge. Redan 2017 påpekade Magdalena Andersson de stora kommande behov som välfärden hade framöver under sitt tal i Almedalen. I början av 2020 hade även andra partier vaknat och plötsligt var välfärdens finansiering på tapeten. Det var genom de beslut som kom under våren som regionen kunde få en hel del tillskott. Men regeringen beslutade även i våras att det skulle ges 12,5 miljarder kronor i generella bidrag till kommuner och regioner under 2021. I går utökades den potten med ytterligare 10 miljarder kronor vilka också är permanenta, precis som de 12,5. Under 2022 kommer den potten att utökas med ytterligare 5 miljarder kronor. Sammanlagt kommer kommuner och regioner få dela på 22,5 miljarder i generella bidrag under 2021 och 127,5 miljarder under 2022. Om inte mer resurser tillförs.
Av de 19,7 miljarder extra för 2021 som aviserades i dag kommer Region Gotland få 121 miljoner kronor. Tillsammans med de 12,5 miljarderna som redan fanns beslutade blir regionens del 192 miljoner kronor. Lägger vi till den tidigare delen av äldreomsorgslyftet som är 12 miljoner har regionen återigen fått statsbidrag som överstiger den besparing som skulle genomföras av den styrande minoriteten under tre år. Då får vi inte heller glömma att förändringen av utjämningssystemet gav regionen 90 miljoner extra, pengar som betalas varje år tills en ny ändring av systemet görs.
Det kommande budgetarbetet inom regionen kommer bli intressant att följa. De borgerliga partierna menar att de sitter hårt på kassakistan då de statsbidrag som kommer inte är långsiktiga. Regionens ekonomi måste vara hållbar på längre sikt, något man kan tycka är klokt. Men med en prognos som i våras pekade på ett rekordstort underskott för nämnderna, efter avräkning av coronakostnader, är det nog bättre att låta pengarna gå till verksamheterna. Om nämndernas budget är så extremt underfinansierade, känns det märkligt om de statsbidrag som betalas ut, just för att verksamheterna ska få mer pengar, placeras i kassakistan.