I Novus mätning av opinionsläget, som publicerades under veckan som gick, så återtog Moderaterna ställningen som Sveriges näst största parti.
Kanske.
Förändringarna var inom felmarginalen och ska inte övertolkas.
Regeringen har fått en stark start. Tidö-avtalet utgör en bra bas för ett fungerande samarbete som garanterar att regeringen har stöd i riksdagen. Att regeringen möter så svåra utmaningar komplicerar dock bilden. Det råder lågkonjunktur och inflation samtidigt och det kommer inte att bli lätt att vända den utveckling som är resultatet av decennier av skadlig politik avseende energi, kriminalitet och migration. Det är inte givet att regeringspartierna kommer att belönas, när resultaten av en politik som adresserar problemen dröjer. Men det har börjat bra, bland annat med den massiva satsning på rättspolitiken som också publicerades i veckan som gick.
Sverigedemokraterna har över några få mandatperioder kunnat växa till dagens storlek eftersom de etablerade partierna vägrade se de problem, bland annat men inte enbart med migrationspolitiken, som en stor del av väljarna upplevde. Vad innebär det för den framtida utvecklingen när nu bland annat Moderaterna omprövat sin politik och bildat en regering som samarbetar SD? Kan Moderaterna i regeringsställning på allvar stärka sin trovärdighet i viktiga frågor och börja återvinna väljargrupper som tidigare övergett partiet. Eller legitimerar Moderaterna SD i och med samarbetet, så att förlorade väljare stannar där de är?
Jag vet vad jag tror. SD är redan legitima för dem som valt att rösta på partiet.
Frågan är snarare vad som händer inom Sverigedemokraterna om samarbetet med regeringen gör att partiet börjar tappa väljare eller om delar av partiet uppfattar att den politik som SD kommit överens med regeringspartierna om inte är tillräckligt radikal. Att eftergifterna är för stora. Jag tror dock inte att partiet har mycket att vinna, men mycket att förlora, på att radikalisera sig ytterligare. De ytterkantsspelare som redan lämnat partiet, som Alternativ för Sverige, har resolut ratats av svenska väljare som inte är så värst attraherade av extremism.