Två överenskommelser och en avgående statsminister

I går offentliggjordes två överenskommelser av vilken en ledde till att Stefan Löfven kunde lämna in sin begäran om entledigande.

I går lämnade Stefan Löfven in sin begäran om entledigande.

I går lämnade Stefan Löfven in sin begäran om entledigande.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-11-11 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tidigt i går stod det klart att LO ansluter sig till den LAS-uppgörelse som Svenskt Näringsliv och PTK förhandlat fram. LO har tidigare varit negativa till uppgörelsen, men efter de nya förhandlingarna som drogs igång under sommaren har man ändrat sig. LO har nu fått in bättre villkor för visstidsanställda och vid så kallad hyvling. LO har även förhandlat fram att de fackförbund som inte tänker ansluta sig till avtalet ändå får ta del av de förbättrade omställningsvillkoren. LO ser också fördelen med att vara en av avtalsparterna inför framtida förändringar i avtalet. 

Parterna är överens om att man med LO:s inträde stärker den svenska arbetsmarknadsmodellen där parterna bestämmer villkoren. Därmed kan man nog se frågan om LAS som uppklarad, om nu inte Vänsterpartiet vill ge sig på den svenska modellen och köra över LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Under gårdagen blev det också klart att regeringen och Centerpartiet kommit överens i skog- och strandskyddsfrågan. Vad som ingår i överenskommelsen är ännu oklart, men både Annie Lööf (C) och Miljöpartiet ska enligt riksmedia vara nöjda med slutprodukten. 

När uppgörelsen om skog- och strandskydd var klar dröjde det inte länge innan statsminister Stefan Löfven för sista? gången fikade med Andreas Norlén i hans roll som talman. Anledningen till mötet var som väntat att Löfven lämnade in sin begäran om entledigande från posten som statsminister. 

Under den pressträff som Löfven höll efter en enskild fikat med Norlén, meddelade den avgående statsministern att han även tänker lämna sitt uppdrag i riksdagen, vilket han varit tjänstledig från under tiden som statsminister. 

I och med uppgörelsen om skog och strandskydd, statsministerns begäran om entledigande finns det bara ett hinder kvar innan Magdalena Andersson kan bli landets första kvinnliga statsminister och det är Vänsterpartiet. Frågan är hur de tänker och vilka genomförbara krav V faktiskt kan ställa. Enligt mitt tidigare resonemang borde LAS-frågan vara körd. När det gäller förändringar av pensionssystemet var Löfven tydlig med att det behövs en bred överenskommelse, vilken görs i pensionsgruppen. Jag kan inte göra annat än att hålla med Löfven. Pensionssystemet är för viktig för att bli en politisk pingpong-match där regelverken ändras vid varje maktskifte. Jag har svårt att se att Magdalena Andersson skulle ha en annan inställning. 

Det är också svårt för regeringen att nu börja ändra i den budgetproposition som ligger sen en tid tillbaka och som snart ska upp för beslut. Kvar finns då eventuella löften om satsningar i vårbudgeten. 

Efter gårdagen, som innehöll två överenskommelser och en avgående statsminister, har jag svårt att se något annat än att vägen ligger öppen för Magdalena Andersson att bli landets första kvinnliga statsminister.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.