Fransson: "Om detta är slutet så är det inget bra slut"

Som läget ser ut nu kommer Cementa i Slite tvingas avsluta sin stenbrytning redan den sista oktober vilket är på tok för kort tid.

Cementa i Slite.

Cementa i Slite.

Foto: Malin Stenström

Ledare2021-08-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tillbaka efter fyra sköna semesterveckor inser jag att det finns en hel del att ta igen. Gängskjutningar har dominerat media och allas lika värde har tydligen förvandlats från en självklarhet till en politisk fråga där mänskliga rättigheter numera ifrågasätts.

Sommaren på ön har också varit händelserik och det finns mycket jag skulle vilja kommentera. Exempelvis massturismens påverkan på öns infrastruktur som sjukvård, akutvård, vattentillgång och den smittspridning som trängseln medfört, men jag börjar med Cementas vara eller icke vara. 

Låt mig börja med att påpeka att tillgången till rent vatten är den absolut viktigaste frågan för hela mänskligheten. Utan rent färskvatten kan vi inte överleva vilket självklart gäller även på Gotland. Men den tid vi lever i innebär också att vi har också andra viktiga behov vilka måste kunna samverka med det basala behovet av vatten. Speciellt när det rör sig om viktiga byggstenar för samhället.

Cement är ingen lyxvara utan den bindande beståndsdelen i betong. I dag finns ingen ersättning till vare sig cement eller betong vilket gör oss beroende av cementproduktion. Vi ser också en ökad oro i vår nära omvärld och pandemin har fått oss att inse betydelsen för inhemsk produktion av allt ifrån toapapper till medicinsk utrustning och vaccin. 

Så frågan om bryt tillstånd för Cementa är inte så enkel. Den är inte svart eller vit, för eller emot, vilket man kan tro av den polariserade debatten. 

Frågan om Cementa i Slites vara eller icke vara har alltid varit en tidsfråga. Alla har varit fullständigt medvetna om att brytningen av kalksten har ett slut, frågan har bara varit när det definitiva slutet kommer och hur det sker. Det finns bra slut och dåliga slut och det slut som det just nu ser ut att bli är inget bra slut. 

I debatten hänvisas till bra slut för stora verksamheter på ön som Ericsson/Flextronics och försvaret. Nedläggningar som inte blev så tuffa för ön som många fasat för. Men då fanns det tid för omställning och tidiga beslut som gjorde nedläggningarna relativt smärtfria. Självklart fanns det personer som drabbades hårt när deras kompetens plötsligt inte var efterfrågad, men det gotländska samhället klarade sig över förväntan. Dessutom drabbades landet inte av brist på telekomutrustning då den nedläggningen var initierad av företaget som självklart, och i god tid, hade sett till att utrusningen tillverkades någon annanstans.

När det gäller Cementa finns inte den framförhållningen. Landet kommer att drabbas av cementbrist om brytningen tvingas avbrytas sista oktober. Det ger i sin tur långtgående konsekvenser för många verksamheter där tillgången till betong är en grundförutsättning. Detta är troligtvis övergående men med så kort tid att ställa om kommer det att drabba den svenska ekonomin.

Domstolsprocessen har varit under all kritik. En ansökan som gjordes för tre år sedan och som godkänns fullt ut i första instans, men som sedan avslås andra instans några månader innan nuvarande tillstånd går ut. Så långa handläggningstider kan vi inte ha det då det riskerar svåra konsekvenser runt om i landet. Vi kan inte heller ha domstolar som behandlar samma fråga men med så kapitalt olika syn på lagarnas krav på underlag. 

Långsiktigt kommer en nedläggning av Cementa i Slite att ge högre klimatpåverkan främst på grund av längre transporter. Anläggningen i Slite är en av världens modernaste och den miljösatsning som är tänkt att genomföras finns inte planerad för många andra cementfabriker i världen. Så även valet av tillverkare av den cement som måste importeras vid en eventuell nedläggning av Slitefabriken kan innebära högre utsläpp och större miljöpåverkan. Något som borde tas med i beräkningen, speciellt efter gårdagens besked från FN:s klimatpanel.

Jag ser att det bästa nu skulle vara att förlänga det tillstånd som Cementa har då den mängd sten som tillståndet medgav inte har uppnåtts, även om tidsramen går ut sista oktober. Då kan produktionen pågå under tiden som den juridiska processen fortgår. Den förra tillståndsprocessen såg inga problem med vattentillgången, utifrån den mängd sten som tillståndet medger, så den frågan är redan utredd juridiskt. Den stora frågan är om det är möjligt för regeringen att ge en förlängning utifrån svensk lagstiftning.

Skulle det slutligen fastslås att Cementa inte kan få ett nytt tillstånd borde det även finnas utrymme att förlänga nuvarande tillstånd så ett bra avslut kan göras för samtliga inblandade parter. 

För det slut som Cementa nu ser ut att få är inget bra slut.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.