Gotlandshem har stora utmaningar framför sig

Gotlandshems vd, Joakim Martell (till vänster i bild), har skäl att se fundersam ut. Till höger i bild Gotlandshems styrelseordförande Peter Norman.

Gotlandshems vd, Joakim Martell (till vänster i bild), har skäl att se fundersam ut. Till höger i bild Gotlandshems styrelseordförande Peter Norman.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2022-03-24 05:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotlandhem har stora utmaningar framför sig

Under tisdagen höll Gotlandshem sin årsstämma och jag kan konstatera att bolaget har stora utmaningar framför sig.

Gotlandshems stämma är en märklig tillställning för en föreningsmänniska. Jag har varit på många årsmöten eller stämmor men ingen där en och samma representant har alla röster. Förrän i tisdags. Trots att det endast var ett ombud på plats, verkade stämman ändå välbesökt även om det var svårt att se för mig som följde stämman genom den digitala sändningen. 

Att stämman var öppen för allmänheten gav en extra krydda. Att de som fanns på plats och vi som följde den digitala sändningen gavs möjlighet att ställa frågor gjorde det hela än mer underhållande. Även om alla frågor inte togs upp.

Stämman visar att Gotlandshem har stora utmaningar framför sig. Enligt bolagets vd, Joakim Martell, har Gotlandshem, i den förhandlingsmodell som råder, inte varit tillräckligt framgångsrika genom åren. Från bolagets sida är hyrorna på tok för låga, vilket, enligt bolaget, innebär att det i dag både råder brist på kapital (620 miljoner är tydligen lite i den här kontexten) och ett eftersatt underhåll på fastigheterna.

En annan utmaning bolaget står inför är det stora kravet på nybyggnation som ägaren Region Gotland vill se. En utmaning som till viss del hänger ihop med bristen på kapital. En dellösning, som bolaget har fått möjlighet till för att finansiera den stora mängd lägenheter de ska byggas, är att även bygga bostadsrätter. Bostadsrätter blir snabba cash och någon annans ansvar direkt när de säljs och belastar då inte längre Gotlandshem. Varken ekonomiskt eller verksamhetsmässigt.

Under stämman ställdes det frågor angående möjligheten för Gotlandshem att bygga bostadsrätter utan att det skulle strida mot konkurrenslagstiftningen. En fråga som är ack så viktig. Bolagets styrelseordförande, Peter Norman, var tydlig med att Gotlandshem inte skulle brytas mot några lagar. Frågan är hur pass mycket just den problematiken kan sätta tillfälliga käppar i hjulen för framtida byggen. För bara att det kan finnas problem brukar generera överklagningar.

En annan fråga, som även den behandlade eventuell snedvriden konkurrens, är Gotlandshems vilja att sälja av sina studentlägenheter. Tanken från bolaget är att sälja samtliga bolagets studentlägenheter till ett redan givet fastighetsbolag. Något som skulle kunna ses som en snedvridning av konkurrensen om priset blir för lågt. Något som ingen vet då marknadspriset prövas först vid en öppen försäljning, vilket nu inte är tänkt att ske.

Jag tror att frågan om snedvriden konkurrens vid en eventuell försäljning av studentlägenheterna är mindre än den kan bli i frågan om bostadsrätter. 

Det finns större utmaningar för Gotlandshem när det gäller försäljningen av studentlägenheterna. Jag är mer tveksam till om det ens är ägarens vilja. Enlig en av frågeställarna i publiken på stämman, blir Gotlandshem i så fall det första allmännyttiga bostadsbolaget i landet som inte har några studentlägenheter. Om det stämmer så är det problematiskt i en studentstad med stora problem för studenterna att hitta boende. Dessutom finns studenter med som en prioriterad grupp i det ägardirektiv som Regionfullmäktige beslutat om och som bolaget ska följa. 

Nu är ju ägaren den som vinner majoritet i fullmäktige vid det speciella tillfället för omröstningen så hur ett beslut om försäljning av studentlägenheterna, eller inte, kommer att falla ut beror på tidpunkten för omröstningen och hur partierna just då ställer sig i frågan. 

Jag tror att de borgerliga partierna inte har något emot en försäljning. När Eva Nypelius (C), som den enda ägarrepresentanten, fick en allmän fråga angående försäljningar av Gotlandshems fastigheter sa hon att det viktigaste var att antalet bostäder ökade, inte vem som ägde fastigheterna.

En annan fråga som var uppe behandlade det förhållandevis stora antalet anställda som Gotlandshem har. Svaret på den frågan var lång men gick ut på att det var den effektivaste lösningen utifrån det jobb de behöver göra. 

En av frågorna som skickade in från webbtittare, men som inte ställdes under mötet, jämförde Gotlandshem med Kalmarhem. 

Kalmarhem har cirka 500 lägenheter fler än Gotlandshem. Bolagen hade också ungefär lika mycket eget kapital vid 2020 års utgång.

Den två stora skillnaderna mellan bolagen är antalet anställda och antalet nybyggda lägenheter. Kalmarhem har dryg 70 anställda, enligt hemsidan, medan Gotlandshem har 112, enligt en nyligen publicerad artikel här i GT. Det är en skillnad på 40 procent. 

Samtidigt byggde Kalmarhem 251 nya bostäder under 2020, medan Gotlandshem mäktade med 39. Under 2021 har Gotlandshem startat bygget av 62 nya lägenheter. Kalmarhem har ännu inte lagt ut årsberättelsen för 2021 på sin hemsida, men av den information som ändå fanns tillgänglig kunde jag räkna till 86 påbörjade lägenheter 2021.

Frågan om det är effektivare att ha fler anställda lämnar jag öppen för tolkning.

Och det finns som ni förstår stora utmaningar för Gotlandshem.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.