När Ryssland den 24 februari inledde invasionen av förändrades säkerhetsläget i Europa drastiskt. Från att ha varit högljudd diplomati till ett direkt anfallskrig mot ett demokratiskt och fritt Ukraina.
Inte ens under kalla krigets värsta dagar fick vi uppleva det som nu sker.
Från att så sent som i höstas ta ett beslut på sin kongress om att inte gå med i Nato har nu Socialdemokraterna tagit sig an det nya säkerhetsläget. Mycket talar dessutom för att S kommer att vända i frågan. Inte lätt, inte med glädje utan för landets bästa.
Frågan om Natomedlemskap är komplicerad speciellt för ett parti som så tydligt har varit emot. Alla nackdelar finns ju kvar, precis som tidigare fördelar. Det enda som förändrats är säkerhetsläget, än så länge. Men vi kan också se hur en annan förändring är på väg att ställa Sverige i en helt annan säkerhetspolitisk position. Nämligen att Finland med största säkerhet är på väg att söka medlemskap i Nato.
Dessa två stora förändringar har Socialdemokraterna nu att handskas med i sin process. Här måste många plåster dras bort, många tidigare ståndpunkter brytas mot nya och detta samtidigt som klockan tickar och tiden är på väg att rinna ut.
Vi kan redan nu höra hur många socialdemokrater som tidigare varit helt emot ett svenskt inträde i Nato har ändrat sig utifrån de nya förutsättningarna.
Jan Eliasson, vice generalsekreterare för FN 2012–2016 och tidigare socialdemokratisk utrikesminister har ändrat sig i sin syn på svenskt Nato-medlemskap. Har tror, som många andra, att Finland står nära en ansökan till försvarspakten och ser då inte att Sverige kan stå utanför. Till media säger Eliasson: ”Vi bör inte vara ensamma i Norden om att stå utanför Nato.”
Ryssland må vara stukat då resultatet av kriget mot Ukraina inte är det många förväntat sig. En snabb seger var nog vad de flesta hade befarat, men den ryska krigsmaskinen vi trodde var för stark har fått oväntat hårt motstånd.
Men att tro att det skulle minska Putins intresse att ge sig på andra länder som till synes är militärt underlägsna kan bli ödesdigert. Kanske ser han Gotland som ett nytt Krim, för Gotlands strategiska läge mitt i Östersjön kan vi aldrig bortse från.
Finlands sak är också vår sak. Oavsett hur vi tänker blir det ett utsatt läge för bägge våra länder om det ena går med i Nato, men inte det andra. Jag har svårt att tro att vi kommer att få se ett Nato utan Finland och Sverige inom en snar framtid. Även om jag också är skeptisk till Nato på många sätt har läget förändrats så pass mycket att ett inträde känns som enda vägen att drastiskt minska risken för en rysk militär operation på svenskt territorium.
Jag tror att Socialdemokraterna kommer ta ett liknande beslut där de ärligt medger att läget förändrats så pass mycket att det tidigare beslutet att inte gå med i Nato är överspelat. Även om det beslutet var rätt när det togs.
Det kommer finnas många socialdemokrater som är negativa till den process som partiet nu går igenom. Det har bland annat talats om skenprocess från de som är negativa till Nato och ett svenskt medlemskap och att processen går för fort. Men problemet är att tiden håller på att rinna ut vilket gör en längre och mer utdragen process omöjlig om vi nu avser att följa Finland i deras beslut.
Jag tar för givet att partiledningen har alla kort på bordet när beslutet tas nu i helgen. Att alla för och nackdelar diskuteras och vägs mot varandra. Jag tror även att de landar i ett beslut som blir gemensamt med Finland.
Processen visar den pragmatiska hållning som socialdemokratisk politik innebär. En hållning som visar partiets stora styrka, där de anpassar politiken till verkligheten, i detta fall på en så kort tid som 80 dagar.