Medan oppositionen tagit alla de möjligheter som Putins krig mot Ukraina har skapat här på hemmaplan för att ta billiga politiska poänger, har regeringen jobbat med lösningar. När priser på både fordonsbränsle som el skenar har det varit tydligt för de flesta att något bör göras. Frågan har varit vad och hur det ska göras.
I går fick vi svar från regeringen som nu lägger fram ett förslag på krispaket till riksdagen. Förslaget har två olika inriktningar, en kortsiktig och en långsiktig. Den kortsiktiga, snabba, med tillfälliga lösningar, innehåller en dieselskatt som sänks till den lägst tillåtna enligt EU:s direktiv där man även föreslår en liknande sänkning av bensinskatten, en bilägarkompensation, ytterligare medel till klimatbonussystemet, förlängd elpriskompensation i de två södra elprisområdena samt ett höjt bostadsbidrag. Dessa åtgärder tas på ”löpande räkning” vilket i sak innebär lån och en ökning av statsskulden.
De långsiktiga som kommer läggas in i kommande budget handlar om en kraftig reformering av reseavdragssystemet samt en paus för både reduktionsplikten och den årliga indexhöjningen av bränsleskatterna.
Att regeringen så pass snabbt lägger fram ett krispaket är positivt. Men jag tycker mig ana den snabba hanteringen i de förslag som läggs fram. Att regeringen föreslår en tillfällig och maximal sänkning av dieselskatten är klokt. Att bensinskatten, som jag uppfattar inte har samma krav som dieselskatten, sänks till samma nivå som dieselskatten är också klokt. Det skulle bli fel om ett drivmedel blev betydligt billigare än det andra.
Att regeringen lägger in mer pengar i klimatbonussystemet är också klokt. Nu är det verkligen läge för de som överväger att köpa elbil att slå till och då behöver det finnas bonuspengar. Jag gillar även förslaget att höja bostadsbidragen, en åtgärd som går direkt till de som har störst behov.
Däremot är jag inte nöjd med den elpriskompensation som nu förlängs då den även kompenserar de som inte drabbats. På ett liknande sätt ser jag den bilägarkompensation som regeringen nu föreslår som extra plåster på såren då det inte går att sänka bränsleskatterna mer.
Men även bilägarkompensationen slår fel. Dels får ägare till bilar som inte körts en enda kilometer kompensation, samtidigt som de familjer som valt att ha en och samma ägare för alla familjens bilar bara blir kompenserade för en bil. Oavsett hur mycket samtliga bilar i hushållet gått. Men jag har själv inget annat förslag om vi nu ska ge bilägare extra plåster på såren.
När det gäller de långsiktiga åtgärderna är jag nöjd med den reformering av reseavdragssystemet som utlovas. Att regeringen föreslår att pausa indexuppräkningen har jag egentligen ingen åsikt om. Att man föreslår en paus för reduktionsplikten för att invänta den utredning som pågår känns väl som en bra grej. Även om just reduktionsplikten är den väg Sverige ska gå om vi vill göra oss mindre beroende av olja.
På det hela ett bra och snabbt arbete av regeringen. Nu återstår att se vad riksdagen kommer att säga.
Äldreomsorg
I dag ska socialnämnden ta beslut om äldreboendet på Terra Nova ska fortsätta drivas av Attendo efter sista oktober. Det är möjligt enligt gällande avtal att förlänga Attendos åtaganden två gånger till, med maximalt 12 månader per förlängning. Men regionen kan också välja att inte förlänga avtalet med alternativen att ta över i egen regi eller göra en helt ny upphandling. Utan att ha full koll på läget tror jag att en ny upphandling är lite för tight i tid för att hinna genomföras till sista oktober. Det skulle dessutom vara rätt ironiskt om en ny upphandling vanns av Attendo.
Frågan lär handla om vilket förtroende politikerna har för Attendo på Terra Nova. Tycker man att det är okej att det tar nästan ett år att få till ett arbete som verkar ge de äldre den omsorg de har rätt till. Tycker man det är okej att Attendo först efter ordentliga påtryckningar från regionen tog tag i problemen och dialogen med regionen. Eller anser man att det är bättre om regionen tar över och gör en omstart.
Den frågan får vi svar på under dagen.