Från Åsa-Nisse-marxister till nyliberaler

På 70-talet kallades CUF för Åsa-Nisse-marxister, i dag räknas förbundet stå till höger om partiet.

Centerpartiet sticker ut i svensk politik, inte minst genom att man inte har några problem att hitta och lyfta fram kvinnor på ledande poster. CUF:s ordförande Réka Tolnai framför några av Centerpartiets nyckelfigurer genom tiderna.

Centerpartiet sticker ut i svensk politik, inte minst genom att man inte har några problem att hitta och lyfta fram kvinnor på ledande poster. CUF:s ordförande Réka Tolnai framför några av Centerpartiets nyckelfigurer genom tiderna.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Ledare2021-09-28 06:22
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Medan andra diskuterade om det finns en mitten i svensk politik och vilken sida Centerpartiet "måste" välja klubbades många förslag om ny konkret centerpolitik på partistämman den gångna helgen. Här rymdes så gott som allt som berör vårt liv i alla hänseenden och hur vår vardag ska fungera bättre, ur ett liberalt och decentralistiskt perspektiv.

Människans frihet att själv forma sitt liv och att beslut som berör människorna ska fattas så nära dem som möjligt är fortfarande centrala begrepp i partiets ideologi. Även om mycket har ändrats sedan 1970-talet då Centerpartiets (närmare bestämt CUF:s) kampvisa "Lokalsamhällesvisan" skrevs: "Vi måste bygga ett lokalsamhälle, i gemenskap där alla behövs, där ingen är ensam och utanför, där ingen är arbetslös". 

Den sjungs ännu på CUF:s sammankomster men då med stor ironisk inlevelse, särskilt strofen "men vi måste visa pamparna att vi inte vill bo så här".

"Åsa-Nisse-marxister" kallades ungdomsförbundet då av andra och låg väldigt långt i från dagens ungdomsförbund som nu kallas andra saker och anses ligga långt ut på den andra kanten i vänster-höger-skalan.

Mycket av politiken är dock densamma nu som då.

Kraftigt sänkta skatter på arbete för låg- och medelinkomsttagare, förenklade regler och minskade kostnader för småföretag är kända centerkrav som hänger med i de nya programmen.

Centerpartiets nya politiska program för att bland annat stärka vår demokrati och dess institutioner innebär ett tydligt politiskt helhetsgrepp. Grundlagen ska bli svårare att ändra och domstolarna, medier och den akademiska friheten ska stärkas och skyddas.

Det ska bli svårare att ändra grundlagen om Centerpartiet får bestämma, med krav på kvalificerad majoritet vid riksdagsbeslut, krav på att ett specifikt antal riksdagsledamöter deltar i omröstningen och genom att det val som hålls mellan två riksdagsbeslut om grundlagsändring måste vara ett ordinarie val.

Kraven på skolan ska skärpas och skolor som inte hållet måttet ska kunna stängas fortare än i dag. Centerpartiet vill inte att man ska kunna sätta sina barn i kö till en skola innan det är tre år till skolstart och max hälften av platserna i en skola ska få ha kötid som urval.

Systemet med överklaganden ska ses över i syfte att göra det snabbare, effektivare och mindre resurskrävande vid till exempel bygglov. Den demokratiska rättigheten att överklaga ett myndighetsbeslut anses vara viktig, men handläggningen av överklagandet får i sig inte utgöra ett orimligt hinder för den tillståndssökande.

Bland övergripande mål och visioner finns också högst påtagliga detaljkrav som "ökad kontinuitet i hemtjänsten, med maximalt 10 medarbetare per hemtjänsttagare".

Nu återstår ett annat arbete, nämligen att prioritera vad av alla dessa politiska idéer som ska drivas som löften inför nästa års val.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.