Fransson: "170 miljoner skäl att vara enormt lättad"

I en första kommuniké låter Region Gotland meddela att resultatet för 2020 pekar mot ett överskott på 155 miljoner kronor.

Inte riktigt 170 miljoner kronor.

Inte riktigt 170 miljoner kronor.

Foto: Genrebild

Ledare2021-02-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”Jag är stolt och glad att regionen redovisar ett så bra årsresultat” kommenterar regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) det redovisade resultatet. Att hon är glad kan jag verkligen förstå. Jag hade dessutom varit enormt lättad om jag var i hennes kläder. Däremot har jag har svårt att förstå hur hon kan vara stolt över ett resultat som utan de enorma statsbidragen på 170 miljoner hade visat på ett underskott. Tecknen i våras då prognosen efter delår ett redovisades var allt annat än goda. Prognosen visade på 194 miljoner back för nämnderna varav 75 miljoner kunde härledas till pandemin. Men även 119 miljoner i underskott för nämnderna skulle blivit ett nytt och föga eftertraktat rekord för regionen. Nu visar bokslutet istället på ett överskott på 29 miljoner för nämnderna. En vändning som om inte helt så i alla fall till absolut största delen kan tillskrivas pandemin.

Eva Nypelius har däremot all anledning att vara stolt över det enorma arbete som gjorts av regionens anställda för att ställa om verksamheterna utifrån rådande omständigheter. Där är vi helt överens.

2020 kommer gå till historien som ett mycket speciellt år och att jämföra ekonomiska utfall med andra år kommer aldrig att gå. Vi vet egentligen ingenting om hur Regionens ekonomi går då pandemins effekter slår igenom i alla verksamheter på ett eller annat sätt. Vissa kostnader kan man direkt peka på som följder av pandemin exempelvis de 71 miljoner kronor som regionen äskat och fått utbetalda av staten för ökade kostnader. Däremot blir det svårt att visa hur mycket av de 67 miljonerna som regionen fått som ersättning för sjuklöner som är coronarelaterade. Det lär finnas de som stannat hemma av andra orsaker än möjliga symtom på covid-19. Varken ryggskott, migrän eller PMS har tagit semester.

Vi har kunnat läsa om de äldreboenden som har ramavtal med regionen och som nu blir drabbade då regionen inte har behov av deras platser. Hur mycket har regionen sparat för att äldre inte vågat flytta in på äldreboenden? Det pratas om en vårdskuld som uppkommit bland annat för att vi inte vågat ta kontakt med vårdcentralerna i den omfattning vi borde ha gjort. Dessutom har vissa planerade undersökningar och operationer skjutits upp vilket också räknas in i vårdskulden. Hur har skolornas kostnader påverkats där det bedrivits hemundervisning? Ja det finns många olika delar av regionens alla verksamheter som påverkats av pandemin och dess följder.

Kommande år lär inte heller bli ”som vanligt” och därmed svårplanerade rent ekonomiskt. Hur stor är exempelvis vårdskulden? Men samtidigt finns det nog en hel del saker som vi under pandemin lärt oss vara utan, där regionen kan spara en hel del pengar framöver. Vem saknar i dag resorna för några timmars möten på fastlandet? Möten som inte sällan gett rätt lite tillbaka och som hade kunnat klaras av digitalt på minst halva tiden om vi räknar med resan. Efter den digitalmötesboom som följt i pandemins fotspår lär det blir en hel del mindre resande och därmed mindre kostnader. 

2020 blev ett mycket speciellt år. De ekonomiska förutsättningarna för regionen förändrades totalt och utan den socialdemokratiskt ledda regeringen hade regionen stått inför ett rekordstort underskott. Nu har regionledningen istället 170 miljoner skäl att känna en enorm lättnad.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.