När det gäller ljuspunkter är det svårt att inte börja med vaccineringen mot coronaviruset. Är det något som förmörkat 2020 så är det pandemin och att vi nu kan börja se ett, inte så litet, ljus i tunneln är riktigt hoppingivande. Det kommer att ta tid innan vi kan befrias från alla restriktioner och vägen dit är inte säker, men resan har påbörjats. "Från mörkret stiga vi mot ljuset", som det beskrivs i den välkända sången.
Den digitala resan som många av oss tvingats genomföra kommer att leda till något bra. De som tidigare rest en massa i sina jobb har vetat att många av de resorna varit helt i onödan. Problemet har varit att det saknats inarbetade alternativ. De alternativen finns nu, vilket kan spara en hel del tid och pengar, men också hjälpa till en del i klimatarbetet.
Många av de branscher som blivit värst drabbade under pandemin har försökt hitta nya digitala vägar. Vissa kommer att fortsätta utveckla dem, medan andra helt och fullt återgår till tidigare sätt att bedriva sina verksamheter. Jag har exempelvis svårt att se att uppträdande artister inte kommer att fylla pubar, teatrar och arenor när risken för smitta väl är begränsad. Samtidigt kommer publiken att vallfärda dit, efter det totala mörker som 2020 varit för uppträdande kulturarbetare. Suget efter kulturevenemang har nog aldrig varit så stort som nu.
Men en sak jag saknat under pandemin är en digital plats där gotländska företag finns samlade, typ digitala affärsgator. Här finns alla möjligheter för gotländska företag att växa, eller i alla falla hitta nya kunder som kan hålla igång verksamheten. Tänk er en digital Adelsgata, Östercentrum eller Stenhuggaren, där man kan surfa in och gå runt bland butiker och restauranger. Där man oavsett var man befinner sig kan shoppa gotländskt med leverans hem eller till utlämningsstället för våra paket. För är det något som utvecklats under pandemin så är det de lokala hemleveranserna. Det här skulle kunna vara ett sätt för de gotländska butikerna att ta sig an hotet från näthandeln. Även restaurangerna har blivit bra på hemleveranser vilket jag tror kommer att fortsätta. Vi har nu blivit bortskämda med att ha tillgång till hemleverans av mer än pizzor.
Jag tror också att 2021 blir året då välfärdens frågor inte bara sätts i fokus utan även börjar förbättras. Vi måste så fort som möjligt börja bygga ett samhälle som står pall för nästa pandemi. Vi måste ha lagar på plats som tillåter rättvisare åtgärder där de behövs och som kan leda till någon form av påföljd om de bryts. Vi behöver organisera om sjukvård och omsorg så det inte bara är klart vem som har ansvaret utan att ansvaret även kan tas. En stat, 21 regioner och 290 kommuner alla med sitt eget lilla fögderi fungerar uppenbart inte i kris. Vi måste bygga upp beredskapslager av alla de sorter för att kunna klara en större kris. Vi behöver även se över de skyddsnät som finns så de fungerar även i kristider. Vi kan inte ha en sjukförsäkring eller en a-kassa som måste lappas och lagas när det blir för hårt tryck i ett det grovmaskigt nät som försäkringarna har i dag. Vi måste göra nätet mer finmaskiga för det ska inte vara någon skillnad mellan att bli sjuk under normala förhållanden eller bli det under kris. Likadant med a-kassan. Samma regler ska gälla oavsett storlek på arbetslöshet eller drabbade branscher. För att renovera välfärden behövs det resurser i form av skattemedel vilket borde stå klart även för de som annars anser att skatter är av ondo.
Avslutningsvis vill jag att ni alla tänk på våra små och stora vänner bland hus- och bruksdjur och håller igen med fyrverkerierna.
Därmed önskar jag alla er läsare ett riktigt gott nytt år.