Fransson: ”Alliansen och SD spar in på våra äldre.”

Även hemtjänsten har blivit föremål för besparingar under den borgerligt ledda socialnämnden.

Genrebild

Genrebild

Foto: Lars Eriksson

Ledare2021-03-02 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Coronapandemin har på ett tydligt sätt visat att äldreomsorgen i landet är kraftigt underfinansierad. Under närmare 30 år har hemtjänst och särskilda boenden inte varit verksamheter som prioriterats. Något coronakommissionens första rapport visar med stor tydlighet. 

I riksdagen slåss partierna om att vara de som ger mest till välfärden. Nu senast slog sig Moderaterna och Kristdemokraterna ihop med Vänsterpartiet om ett förslag som skulle ge äldreomsorgen 4,35 miljarder kronor mer än regeringens budgetförslag. Det är bra att de borgerliga partierna vaknat och inser att välfärden måste prioriteras upp ordentligt. Problemet är att den insikten inte landat hos partiernas företrädare här på Gotland. Här är intresse från Moderaterna och Kristdemokraterna att satsa på våra äldre ytterst begränsat. 

Samtidigt som Cornapandemins andra våg drog in över Gotland beslutade Alliansen och Sverigedemokraterna i socialnämnden att spara in på våra äldre.  Detta genom att fullfölja privatiseringen av Hemses bägge äldreboenden. I början av året beslutade samma majoritet att Sudergårdens särskilda boende ska ut på ny upphandling när nuvarande kontrakt går ut. Det lär inte heller leda till att mer resurser tillför den krisande verksamheten. 

När budget för 2021 klubbades ingick en besparing på äldreomsorgen på 14 miljoner kronor.

I går 1/3, gick hemtjänsten in i ett nytt avtal. Här har regionen sen länge valt att organisera hemtjänsten utifrån Lag om valfrihetssystem, LOV. Något som innebär att de som blir beviljade hemtjänst fritt kan välja vilken utförare de vill ha. Eller fritt utifrån var de bor och vilka privata utförare som är intresserade av att verka i just deras område. 

Det nya avtalet innebär bland annat att den ersättning som utföraren får per uppdrag justeras och blir differentierad. Den nya ersättningsmodellen medför att utförarens ersättning på landsbygden höjs, men samtidigt sänks ersättningen i Visby. De bolag som bara har verksamhet i Visby måste planera sin verksamhet utifrån en verklighet som ökar deras kostnader i form av löner och inköp, samtidigt som deras ersättning sänks. De skulle så klart kunna utöka sitt verksamhetsområde, men det tar både resurser och lång tid att slå sig in på en ny marknad där andra redan är etablerade.

Det nya avtalet innebär som de flesta av er redan förstått att hemtjänstpersonalen får springa fortare för att hinna med eller att det privata bolaget de arbetar för minskar sina marginaler. Oavsett känns det nya avtalet varken bättre för de privata bolagen eller för de äldre främst då i Visby. Alliansen och Sverigedemokraterna har uppenbart något emot våra äldre här på ön och underlättar inte överlevnaden för småföretag som drivs av kvinnor.

Det är ett märkligt politiskt landskap vi har i Sverige i dag. Moderater och kristdemokrater i riksdagen slår sina påsar ihop med Vänsterpartiet för att göra stora satsningar på äldreomsorgen. Här på ön så gör moderater och kristdemokrater, tillsammans med sverigedemokrater, tvärtom och fortsätter spara på våra äldre. 2020 lyckades man spara närmare 30 miljoner på äldreomsorgen, pengar som istället användes i andra verksamheter eller för att fixa till ett överskott. 2021 sparar man in 14 miljoner kronor på äldreomsorgen samtidigt som hemtjänstens resurser i Visby minskas och ytterligare upphandling av särskilt boende förbereds. Det är våra äldre som drabbas hårdast av högerpartiernas politik.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.