Fransson: "Almedalsveckan står inför en tuff utmaning"

Efter ett års uppehåll på grund av coronapandemin ska nu Almedalsveckan försöka komma igen med en digital vecka nu i sommar.

Almedalen 2020.

Almedalen 2020.

Foto: David Skoog

Ledare2021-03-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Innan jag fick min nuvarande tjänst var Almedalsveckan något jag såg på TV och då bara på nyheterna eller de direktsända talen. Var vi på ön när det var Socialdemokraternas tur att hålla tal var jag självklart på plats, men att besöka veckan under dagtid var något jag drog mig för då jag inte är så bekväm i folksamlingar. Men något år innan jag flyttade tillbaka till Gotland besökte jag veckan med min far och fick en ny bild. Visserligen bara en dag då vi vandrade omkring bland alla informatörer, men den dagen gav mersmak. Året efter planerade jag och frugan in en hel dag med seminarier som vi ville ta del av. Den dagen lärde oss att planera bättre då vi var helt uttömda redan till lunch, men de föreläsningar vi ändå besökte med gav mersmak.

I min roll som politisk redaktör blev Almedalsveckan årets höjdpunkt och något jag gick och längtade efter. Att den nationalpolitiska arenan plötsligt finns mitt i min egen stad är svårt att värdera fullt ut. När det dessutom sker år efter år, är ovärderligt och då tänker jag politiskt och inte ekonomiskt. Men något har hänt i och med fjolårets inställda arrangemang. Misstaget att inte försöka skapa en digital plattform redan förra året kan bli kostsam. Jag tror att det är fler än jag som inte fick bränsle på den eld som brann för Almedalsveckan. En eld som nu är på väg att falna ut. Här tror jag att Almedalsveckans stora långsiktiga utmaning ligger. Lyckas man hitta ett digitalt koncept för sommaren 2021 som ger mer bränsle och samtidigt lyckas blåsa liv i elden är mycket vunnet. 

Men om årets digitala försök misslyckas ser jag att 2023 blir den negativa vändning som ingen vill se och som kan leda till att veckan sakta men säkert dör ut som ledande politiskt arrangemang. Valåret 2022 är bara ett drygt år bort och då kommer Almedalen att vara det dominerande politiska arrangemanget precis som vanligt. Men är det då en kejsare med nya fina kläder vi ser eller HC Anderssons oklädda kejsare. Den frågan återstår att se.

Om man däremot lyckas med den digitala satsningen i sommar och, förutom att få fyr på många falnade eldar, också lyckas tända nya eldar kan det nya upplägget som diskuteras för 2022 bli en succé. Här har arrangörerna varit lyhörda, och lite långsamma, men jag tror att en femdagarsvecka kan blir ett lyft. 

Med succé 2021 och en fortsatt positiv utveckling under valåret 2022 kan Almedalsveckan fortsätta vara den stora demokratiska arenan man var innan coronapandemins intåg.

Jag hoppas verkligen att årets digitala vecka lyckas tända min eld, och att Almedalsveckan lyckas behålla sin magiska dragkraft, för det är en vecka som behövs för demokratins skull. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.