Fransson: "Snart kan anställningsskyddet vara begravet"

Anställningsskyddet har dött, länge leve anställningsskyddsnätet skulle man kunna säga om regeringens förslag går igenom.

Anställningsskyddet kan snart vara helt dött och begravet. (Kyrkogården och gravarna på bilden har ingenting med ledarens text att göra.)

Anställningsskyddet kan snart vara helt dött och begravet. (Kyrkogården och gravarna på bilden har ingenting med ledarens text att göra.)

Foto: Maria Larsdotter

Ledare2021-06-10 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var i måndags som regeringen och dess samarbetspartier presenterade förslaget på ny lag om anställningsskydd. Ett förslag som nu ska ut på remissrunda för att sedan bearbetas innan det läggs för beslut i riksdagen.

Förslaget innebär att det lilla anställningsskydd som fanns kvar kommer att försvinna helt. Oavsett på vilka lösa grunder en arbetsgivare säger upp någon anställd har den anställda utifrån förslaget ingen rätt att få tillbaka jobbet. Frågan man kan ställa sig är hur stor skillnad det blir i praktiken. För det lilla anställningsskydd som lagen ger har så många kryphål för arbetsgivare att utnyttja. 

Ska sanningen fram är den LAS som gäller i dag inte bra. Det är helt horribelt att arbetsgivare har rätt att minska arbetstagares anställningsgrad utan att det räknas som uppsägning och utifrån turordningsreglerna, så kallad hyvling. Det är bedrövligt och inte förenligt ens med EU:s direktiv att arbetsgivare inte ger anställda tillsvidareanställning utan stapla visstidsanställningar på varandra i all oändlighet, vilket EU helt riktigt kritiserat Sverige för. Det är inte heller klokt att arbetsgivare ska kunna hyra in samma person år ut och år in utan att personen får möjlighet att få en anställning på det företag där jobbet utförs. 

Det nya lagförslaget täpper till hålen för hyvling, missbruket av visstidsanställningar samt minskar möjligheten till permanent inhyrning av personal.

Lägg också till alla fiffigas sätt arbetsgivare kommit på för att runda turordningsreglerna och den uppsagdas svåra sits att försöka hitta ett nytt jobb. Här har fackförbunden drivit frågan om ett bättre anställningsskydd, men den vägen har arbetsgivarna aldrig ens tänkt följa med på. Hade det funnits en tydlig vänstermajoritet i riksdagen kunde fackförbunden möjligen ha lyckats. Men vid nästa regeringsskifte riskerar vi se en förändring till det sämre igen. Och en lag som ändras efter riksdagens majoritet skulle inte ge den stabilitet på arbetsmarknaden som bägge parterna vill se.

Jag blir därför glad att en massa olika delar av det befintliga skyddsnätet stärks och ger anställda bättre villkor om de förlorar jobbet. Det gäller rätten till a-kassa när man tvistar om uppsägningen var rätt eller fel, högre skadeståndet vid felaktig uppsägning, möjligheten till hjälp med omställning samt möjlighet till bidrag till studier. Just förslagen om ett offentligt studiestöd, speciellt anpassat till en mer flexibel arbetsmarknad, är en bra väg mot det livslånga lärandet, som det pratats om i så många år. 

Med vägen mot ett anställningsskydd värd namnet helt stängd blir den lösning som nu presenteras riktigt bra. Linan har blivit mindre, men skyddsnäten bättre. Nu kan alla som faller av linan få en bra hjälp till omställning för att hitta ett nytt jobb eller skaffa sig en utbildning som leder till nytt jobb. Men anställningsskyddet i LAS kan snart vara helt dött och begravet.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.