Många av oss minns ännu 5 juni 2008 då den borgerliga majoriteten i riksdagen ställde sig upp och applåderade beslutet som kraftigt försämrade sjukförsäkringen. Klippet finns sökbart på internet för den som vill se spektaklet.
I och med förändringen av sjukförsäkringen 2008 infördes den så kallade rehabkedjan. Den innebär att antal dagar den sjuka har rätt till ersättning utgår ifrån almanackan istället för sjukdomen. Oavsett om du kan jobba eller inte blir du med största säkerhet av med din sjukpenning efter dag 180 och erbjuds istället att ställa dig till arbetsmarknadens förfogande. Vilket innebär att du ska anmäla dig till arbetsförmedlingen och söka jobb då din sjukdomsbild innebär att du kan göra någon av alla landets förekommande arbetsuppgifter. Om just de arbetsuppgifterna är eftersökta eller inte spelar ingen roll. Det spelar inte heller någon roll om du bara kan jobba två timmar om dagen och bara en halvtimme i stöten och att arbetsgivare knappast vill ha en anställd med de problemen.
Det är beslutet som borgarna applåderade 2008 som nu drabbar covidsjuka genom utförsäkring efter dag 180. Precis som beslutet tidigare drabbat långtidssjuka med andra sjukdomar. Artiklarna om undersköterskan Christine Udding som blev långtidssjuk i covid-19 i våras när hon vårdade coronasjuka patienter har med största sannolikhet upprört många. Att hon som smittats genom sitt arbete där hon hjälpt covidsjuka medmänniskor nu riskerar att mista sin inkomst är det nog ingen som applåderar. Det sorgliga är att hennes öde redan har drabbat tusentals andra långtidssjuka i över tio år.
Detta har som sagt pågått sen 2008 och först nu verkar det finnas en majoritet för att ta ett steg mot en mer värdig behandling av våra sjuka. Men det var tvunget att komma en mycket allvarlig pandemi för att skapa förutsättningarna för den här välbehövliga förbättringen.
I går offentliggjordes en uppgörelse mellan regeringen och dess samarbetspartier Liberalerna och Centerpartiet som är ett steg i rätt riktning mot en mer human sjukförsäkring. Enligt Dagens Nyheter innebär uppgörelsen att ”det mellan dag 180 och dag 365 ska bli lättare för långtidssjuka att skjuta upp prövningen mot normalt förekommande arbeten. Förutsättningen är att man kan visa att man troligen kan återgå till sitt gamla jobb vid dag 365. Lagändringen föreslås gälla från och med mars 2021.”
Förändringen har varit en av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) viktigaste frågor och till DN berättar han varför frågan inte lösts förrän nu. ”Den stora låsningen har inte handlat om pengarna, det har varit en politisk låsning. Det är sorgligt att det skulle behövas en pandemi för att en del partier skulle se behovet av förändring.”
Förändringen är tänkt att vara permanent, men då det bland annat från moderat håll påpekats att 180 dagars regeln är viktig för att ”skynda” på rehabiliteringen finns det risk för att en framtida blåbrun regering återinför en hårdare tolkning av tidsgränsen.
Uppgörelsen är ett steg i rätt riktning mot en mer human sjukförsäkring, men det finns ännu många steg att ta innan man är i mål.