Mycket har hänt sen Moderaternas dåvarande ordförande och tillika statsminister Fredrik Reinfeldt höll sitt tal på Norrmalmstorg i augusti 2014. Ett tal där han vädjade om tålamod och att vi skulle öppna våra hjärtan för de som då flydde från krig och andra hot för att finna friheten i Europa. Reinfeldt, som är Moderaternas mest framgångsrika politiker genom tiderna med sina två valsegrar, har mer eller mindre blivit utraderad från partiets historieböcker. Den politik som Reinfeldt och hans Allianskollegor förde verkar få dagens moderater att skämmas. Ibland skäms man så mycket att man till och med ger Socialdemokraterna skulden för Reinfeldts politik.
Det brukar sägas att mycket vatten har runnit under broarna, men frågan är om inte moderaternas väg från Reinfeldts liberala politik till dagen nationalkonservativa inriktning har överträffat vattenmängderna under broarna. Speciellt när det gäller partiets förhållande till invandrings- och flyktingpolitiken.
I tisdags kommenterade Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, en dom i Migrationsöverdomstolen. Domstolen hade fastslagit att en fjortonårig flicka och hennes familj har rätt att stanna i landet utifrån FN:s barnkonvention, som numera är lag i Sverige. Barnets rättigheter gick föra asylrätt. Det tyckte Billström var så upprörande att han kommenterade händelsen på den sociala medieplattformen Twitter: ”I dag känns det bra att Moderaterna 2018 röstade nej till att göra Barnkonventionen till svensk lag.” I ett senare tweet skriver Billström: ”Jag var till exempel glad under de 8 år som jag som statsråd lyckades stoppa Barnkonventionen från att bli lag.” Läs gärna en gång till och fundera över varför ett moderat statsråd formulerar sig så angående ett FN-beslut som är så unikt och viktigt att samtliga länder i generalförsamlingen röstade för ett antagande.
Billströms tweet har givetvis inte gått obemärkt förbi. Bland annat har Vänsterpartiet nyligen avgångna ordförande Jonas Sjöstedt skrivit ”Det säger så mycket om den moderata politiken när det ger glädje att stoppa barns rättigheter”.
I en artikel i Expressen kan vi läsa att Billström tycker det är djupt olyckligt om ålder skulle väga tyngre än asylskäl. Uppenbart har Moderaterna flyttat sin politik från ”öppna era hjärtan” till att barnkonventionen är ett problem i asylärenden, då den kan få följd att barn inte får utvisas.
På barnombudsmannens hemsida kan vi läsa att ”Barnkonventionen ger en definition av vilka rättigheter som borde gälla för alla barn i hela världen”. Sverige har därför valt att göra konventionen till lag, vilket moderaternas gruppledare i riksdagen nu uttryckt sin stolthet över att ha röstat emot. Uppenbart anser M inte att barns rättigheter ska gälla i hela världen, eller mer precist i alla fall inte i Sverige.
Att det finns partier som har problem med att internationell rätt ska följas är inget nytt. Bland annat har extremhögern i olika länder framfört irritation över att mänskliga rättigheter såsom yttrandefrihet, religionsfrihet och mötesfrihet, måste följas. Nu verkar Moderaterna ha styrt in på samma spår. De egna politiska idéerna ska gå före internationell rätt. I dag är det barnkonventionen, i morgon kan det vara asylrätten som är för stark och därmed blir det nya röda skynket för Moderaterna på deras resa mot en mer nationalistisk politik.