Fransson: "Besparingarna slår hårt mot södra Gotland"

Så kom då de första rapporterna gällande omfattningen av de neddragningar som upphandlingen av Hemses äldreboenden fick.

Genrebild

Genrebild

Foto: Vilda Engström

Ledare2021-03-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Enligt den första information som offentliggjordes och som redovisades i en artikel här i GT, 10/3, kommer bemanningen att minskas med 20 tjänster när Attendo tar över regionens bägge äldreboenden i Hemse. I ett reportage på P4 Gotland talas det om 20 – 24 tjänster. Obekräftade uppgifter som Gotlands Folkblad fått ta del av anger en minskning med betydligt fler tjänster. Vi får helt enkelt avvakta resultatet av den förhandling som kommer att ske mellan Kommunal och Attendo innan vi med större säkerhet kan uttala oss om utfallet. Men en sak är tydlig, det blir ett hårt slag mot södra Gotland.

Nu måste jag för tydlighetens skull påpeka att ingen skugga ska falla över Attendo. De fullföljer bara den inriktning som socialnämndens borgerliga partier fastslagit tillsammans med Sverigedemokraterna, i och med den upphandling som gjorts. Det går inte att ta ifrån Attendo, och deras anställda, att de utifrån förutsättningarna gör ett bra jobb. Attendo har uppenbart hittat ett koncept som fungerar bra när kommuner runt om i landet vill spara pengar på sina äldre och upphandlar tjänsterna utifrån lägsta möjliga kostnad. 

Region Gotland får bara den service de vill betala för och i det ingår inte alla saker som regionen bekostar i de boenden man driver i egen regi. I upphandlingen som gjordes för Hemses bägge äldreboenden ville regionen inte betala för heltidsresan där de anställda som vill ha heltid också ska få det. Regionen ville inte betala för den högre bemanning som demensboendet Illiansgården har i dag för att kunna aktiverar de dementa. Regionen ville inte heller betala för inköp av mat utifrån regionens hyllade inköpspolicy där krav på närodlat och klimatsmart varit tydliga. Det är med andra ord rätt tydligt att de höga krav som regionen ställer på sig själv när man driver äldreboenden inte ställs när man upphandlar verksamheten till privata utförare.

Själv blir jag mest förfärad över oviljan att betala för den extra bemanningen som i dag finns på demensboendet Illiansgården. Enligt artikeln i GT har boendet fler anställda än andra boenden för att arbeta med aktivering av de dementa. Det är visat att dementa har behov av att aktiveras både när det gäller det mentala som rent fysiskt. Aktiviteten behöver också ske individuellt i en högre utsträckning än hos andra äldre, något som underlättas om det finns fler anställda på demensboendet.

Att jag beskriver det hela som en ovilja att betala beror på att äldreomsorgen gick med ett överskott på omkring 30 miljoner kronor 2020. För 2021 innebär alliansens budget, vilken SD:s ställde sig bakom, att 14 miljoner kronor av äldreomsorgens öronmärkta medel ska användas till annan verksamhet. Så pengar finns till att ställa krav på heltidsresan, oförändrad bemanning på Illiansgården och inköp av närodlade och klimatsmarta råvaror till måltiderna, men viljan att ställa kraven saknas.

Följderna av betalnings-oviljan ser vi nu när södra Gotland tappar minst 20 arbetstillfällen. I ett och samma beslut blir det också uppenbart att Centerpartiets landsbygdspolitik och Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas värnade om äldre inte håller hela vägen in i verkstaden. Återigen slår alliansens och SD:s politik hårt mot södra Gotland.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.