Men som ledarskribent på Gotlands Media har jag fördelen att ha två kloka kollegor i Eva Bofride på Gotlänningen och Mats Linder på GA. Vi är sällan överens politiskt, men det skapar istället en, i mina ögon, härlig dynamik mellan våra ledarsidor. Det händer också rätt ofta att jag hittar nya vinklar på frågor jag funderat på.
Ett bra exempel på detta är debatten kring skolutredningen. I onsdags skrev Bofride en bra ledare där hon bland annat ger regionen en känga kring hur och i vilken ordning skolutredningen presenteras. Hon menade i ledaren att det var fel att börja med att informera om följderna av utredningen för att först några veckor senare gå ut med hela underlaget där man kan se varför. Jag kan inte annat än hålla med. Att först tala om att skolorna kan komma att läggas ner, något som uppfattas som SKA läggas ner, utan att tala om varför blir inte bra. Där står elever, föräldrar och även politiker med en massa frågor som inte kan få några svar. Skolpersonalen, om jag nu tillåts att klumpa ihop alla anställda inom skolan, har nog bäst på fötterna då de varit delaktiga i utredningen. Men inte heller de har alla svar då de inte sitter på hela utredningen.
I gårdagens GA var Mats Linder delvis inne och debatterade skolfrågan, men då ur ett annat perspektiv. Varför är politikerna så tysta och vad vill de olika partierna egentligen göra med skolutredningen? Linders frågor är viktiga och många undrar säker varför det bara är Centerns företrädare, av de fyra allianspartierna, som luftar sina åsikter. En orsak är troligen det som Bofride påpekar. Att själva utredningen blev tillgänglig först nyligen. Hur ska man kunna ha en åsikt om något när man inte ser hela bilden? Men tystnaden kan också bero på att man inte vill synas eller höras i en debatt som inte ger pluspoäng. Linder spaltar i sin ledare upp fem frågor som har varit hett debatterade på insändarsidor, runt fikabord på arbetsplatser och hemma i vardagsrummet, men där det från politiken varit ovanligt tyst. Linder pekar förutom på skolan också på Romapaketet, Gotlandshems nya hyror, bussupphandlingen och stenbrytning både i Klinte och Slite. Nu håller jag inte med Linder att det är tyst från alla partier i dessa frågor. Den rödgrönrosa oppositionen, och då främst Vänsterpartiet, har varit mycket synliga och sagt sitt i samtliga frågor förutom bussupphandlingen. Här på Gotlands Folkblads ledarsidan har något av de socialdemokratiska oppositionsråden Meit Fohlin och Filip Reinhag varje lördag uttalat sig rätt öppet om det mesta som debatteras politiskt. Den stora tystnaden finns i alliansleden där det nästan uteslutande är Centerns företrädare som syns och hörs. Var finns de övriga tre partierna och hur ser de på skola, stenbrytning, bussupphandling, hyressättning i Gotlandshem och Romapaketet?
Avslutningsvis måste jag kommentera gårdagens försök av Eva Bofrides att blanda bort korten gällande det så kallade Romapaketet. I onsdags jämförde jag upphandlingen av Romapaketet med upphandlingen av den nya gymnastikhallen som är tänkt att byggas på idrottsområdet på Visborg. Det jag visade var att när det finns en vision och en plan för att utveckla ett område ställer regionen också rätt hårda krav för att den planen och den visionen ska följas. Vilket syns tydligt i den markanvisningstävling som utlystes för gymnastikhallen, men som helt saknas i anbudsunderlaget till Romapaketet. Det jag nu tolkar utifrån Bofrides kommentar, varför skulle hon annars ens kommentera det hela, är att hon indirekt påstår är att det markanvisningsavtal som ska tas fram gällande de tre fastigheterna i Roma kan komma att innehålla nya krav som entreprenören måste uppfylla. Det kommer inte att hända, för då går man ifrån den upphandling som är gjord och skapar nya förutsättningar, vilket inte är möjligt utifrån gällande lagstiftning.