Fransson: Bra och dåliga vägar inför viktiga beslut

För att ta bra beslut behöver man ha så bra underlag som möjligt och den processen är inte alltid så enkel.

Genrebild

Genrebild

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ledare2020-12-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Om vi tar och lämnar sakfrågorna en stund och zoomar ut lite för att få en lite större överblick, kan vi se saker lite från ovan. I den här ledaren tänkte jag reflektera lite kring olika sätt att driva en process fram till den dag då beslutet ska fattas. Jag tänkte ta tre exempel från höstens regionpolitiska arena där besluten kommer att påverka många gotlänningar, men där processerna sett helt olika ut. Exemplen gäller skolan, äldreomsorgen och kollektivtrafiken. Tre verksamheter som är viktiga men som också har varit livligt debatterade under 2020.

Vi kan börja med den upphandlingsprocess som nu görs angående skolskjuts och allmän linjelagd kollektivtrafik från och med 2023. Visserligen har både skolfrågan och privatiseringen av Hemses äldreboenden varit i hetluften, men frågan är om inte det nya bussbolaget och kollektivtrafiken haft det hetast. Nu är arbetet med att förbereda inför nästa period inne på slutspurten och alla underlag ska vara färdigt för att gå ut på upphandling under första halvåret 2021. I senaste protokollet från regionstyrelsen beskrivs ärendet med orden ”sekretessärende”, vilket Leiph Berggren skrev om på ett bra sätt i sin Liberala kommentar i lördagens GT på Gotlänningens ledarsida. Trots att kollektivtrafiken är viktig för många gotlänningar, trots den kraftiga kritik som finns mot nuvarande operatör och trots att man under den senaste upphandlingen gjorde "alla fel man kunde tänka sig", förs diskussionen om upphandlingen och vilka krav regionen ska ha på nästa operatör bakom lyckta dörrar. Orsaken till allt hysch, hysch, ska tydligen vara Lagen om offentlig upphandling, LOU.

Vi går över till processen som ledde fram till beslutet som privatiserar regionens bägge äldreboenden I Hemse. Där har underlag funnits att tillgå och diskussionen har förts helt öppet förutom själva upphandlingsbiten som måste ha sekretess. Man kan hitta mycket bra information bara genom att kolla i socialnämndens protokoll och kallelser trots att även denna upphandling lyder under LOU. Vad som däremot har kritiserats är bristen på dialog mellan nämndens ordförande och de anställda på verksamheterna i Hemse, där det utlovats möten som inte blivit av. Orsaken till de inställda mötena ska tydligen vara corona, men den ursäkten håller inte hela vägen ut.

Nu tar vi och går igenom processen som är tänkt att leda fram till en ny skolorganisation. Vad beslutet till slut blir verkar stå skrivet i stjärnorna, men processen har varit rakt igenom transparent. Allt ifrån beslutet om utredningen till själva utredningen har varit lättåtkomligt på regionens hemsida. Det har till och med funnits möjlighet för alla att lämna in synpunkter på utredningen och det förslag som förvaltningen lagt fram. Dessutom har politiker och tjänstepersoner nästan rest land och rike runt för att hålla rådslag och informationsträffar. Jag upplever att både politiker och tjänstepersoner har lyssnat och tagit till sig av det som sagts på de möten som hållits, även om det utan ett taget beslut är svårt att veta hur mycket dialogen med medborgarna inverkat på slutprodukten. Dessutom har de politiska partier som tagit ställning öppet redovisat var de står i frågan. 

Tre tunga och viktiga frågor som har eller ska tas beslut på inom en relativt snar framtid. Tre helt olika sätt att hämta in synpunkter för att bygga upp ett välgrundat beslut. Visserligen är den nya skolorganisationen inte föremål för någon upphandling, men att det skiljer sig så mycket i transparens mellan kollektivtrafiksupphandlingen och upphandlingen av Hemses säbon gör att det blir svårt för regionstyrelsen att skylla sin sekretess på LOU. Varför är underlagen till den upphandlingen så mycket hemligare har jag svårt att förstå. 

Det är aldrig bra när en lite grupp människor stänger in sig utan att andra får en möjlighet att tycka till eller komma med kloka synpunkter. Jag befarar att den pågående upphandlingen av kollektivtrafiken kommer att visa sig ha brister som leder till skarp kritik framöver när de uppdagas.

Att alliansen och Sverigedemokraterna inte tog sig tid att genomföra coronasäkrade möten med personalen i Hemse, innan deras arbetsplatser såldes ut till lägsta budgivare var ett stort misstag. Jag tror att alliansen och SD tappade mycket i förtroende med sitt agerande. 

Slutligen så tror jag att barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Nypelius (C) sitter i en rävsax när det gäller sakfråga, men när det gäller gotlänningars möjlighet till insyn och att komma till tals är den väg som skolprocessen gått ett bra sätt att förbereda beslut. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.