Regionägda allmännyttiga bostadsbolaget Gotlandhem och dess ägare står i dag mycket långt ifrån varandra. Regionen som ägare vill att Gotlandshem ska bygga lägenheter, medan bolagsledningen verkar vara mer intresserade av att sälja lägenheter.
I december 2017 fick Gotlandshem, efter en rätt tuff debatt, tillstånd av sin ägare, Region Gotland, att sälja av omkring 900 lägenheter vilket inbringade nästan 620 miljoner kronor till bolagets kassa. Orsaken bakom försäljningen var, enligt bolaget, ägarens krav på nybyggnation och ett kostsamt underhållsbehov på delar av fastighetsbeståndet. I handlingarna till Regionfullmäktiges beslut kan man läsa att: ”Bolaget har tagit fram en fastighetsstrategi som definierar åtgärder som ska skapa balans i ekonomin 30 år framåt.” Den strategin höll inte ens i 3 år! I oktober informerade Gotlandshem på sin hemsida om de kommande årens aktiviteter. ”Gotlandshem har planer på att börja bygga uppemot femhundra bostäder till år 2023, varav flera av projekten också blir färdiga för inflyttning under perioden.”
I måndags meddelade Gotlandshem att de stoppar alla nya projekt, förutom ett, vilket gått för långt i planeringen för att kunna stoppas. Samtidigt vill bolaget sälja av två fastigheter. Man kan undra vad som hänt sen i oktober.
Sedan tidigare är det väl känt att Gotlandshems ledning inte anser det ekonomiskt genomförbart att bygga på landsbygden, men i och med måndagens besked visar bolaget även de ser ekonomiska svårigheter att bygga i Visby. Det planerade kvarteret Lien blev tydligen inte ekonomiskt hållbart då ett buskage inte fick tas bort.
Samtidigt var det inte så längesedan bolaget, mycket motvilligt och först efter politiska påtryckningar, la ner sina planer på ett helt nytt eget kontor för 180 miljoner kronor.
Den minnesgoda kommer säkert ihåg diskussionen kring det nya ägardirektivet till Gotlandshem som beslutades av fullmäktige för nästan exakt ett år sedan. Gotlandshem och Alliansens företrädare ville skriva in tuffa ekonomiska krav där bland annat avkastning siffersattes. De rödgrönrosa såg en fara med de tuffa kraven och att de skulle leda till att bolaget tvingades sälja fler fastigheter, något man inte vill att de gör. Sverigedemokraterna ställde sig på de rödgrönrosas sida och de tuffa kraven röstades ner. När bolagets styrelse sedan skulle fastslå sina egna ekonomiska mål, var plötsligt de hårda kraven tillbaka på bordet.
Det finns uppenbart en stor spricka mellan ägarna, Region Gotland, och Gotlandshems ledning. Ägarna vill se fler bostäder medan bolagets ledning verkar vilja stoppa alla byggplaner. Ägarna vill att bolaget förvaltar de fastigheter man har, medan bolaget vill sälja ut alltmer av fastighetsbeståndet.
Jag tror att det kan vara dags för regionen att se över ledningsstrukturen på sitt allmännyttiga bostadsbolag. Ägarna måste vara de som styr bolaget och om bolagets ledning har problem att följa de ägardirektiv som de fått kanske det är dags att tacka för den tid som varit och skiljas medan man är vänner.