Fransson: ”Jag saknar hartsfiol och pallade äpplen”

Barn och ungdomar har i alla tider testat gränser för det tillåtna, men när testandet kostar 1,6 miljoner har de gått för långt.

Nu för tiden pallar barn inte längre äpplen. Äpplena riskerar istället att bli liggande på marken utan att nyttjas.

Nu för tiden pallar barn inte längre äpplen. Äpplena riskerar istället att bli liggande på marken utan att nyttjas.

Foto: Jessica Edeson

Ledare2021-06-04 19:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När jag var ung hittade vi på en hel del bus och jag tror inte att vi var ensamma om det. Palla äpplen och spela hartsfiol var några av sysselsättningarna. Glasmästaren hölls till viss del sysselsatt även om det aldrig var meningen att rutorna skulle gå sönder. Det var mest otur och dåligt valda ställen att leka på som orsakade kraschandet.

I Slite där jag växte upp hade de vuxna oftast koll på oss och de bus som urartade fick vanligtvis följder. En av kompisarna han inte ens cykla hem efter ett bus som gick för långt innan hans föräldrar hade fått reda på vad deras son gjort. 

Men det var då det. I dag vet nog ingen unge hur man spelar hartsfiol och äpplena blir inte sällan liggande på marken till ingen nytta. Nu för tiden verkar buset ske på andra sätt och med betydligt större påverkan på samhället. 

1,6 miljoner kronor ska den överbelastningsattack som regionen drabbades av tidigare i år ha kostat oss skattebetalare. Nu har polisen hittat en misstänkt förövare och det visar sig vara en minderårig som busat lite. Uppenbarligen en minderårig med stora datakunskaper och troligtvis utan uppsåt, men busstrecket har varit allvarligt då regionens hemsida och den viktiga coronainformationen som finns där inte varit fullt åtkomlig. Dessutom har busstrecket som sagt kostat oss gotlänningar 1,6 miljoner kronor. Pengar som hade gjort betydligt bättre nytta i många andra av regionens verksamheter. 

Nu är det inte bara Region Gotland som drabbats av den minderårigas moderna bus. Även Gotlands Media har drabbats, om än i en mindre utsträckning än regionen. Men även om de problem som Gotlands Medias nyhetssajt helagotland.se drabbats av var av betydligt mindre omfattning än regionens, var överbelastningsattack ändå så stor att NTM:s IT-chef, Christian Åvall, beskriver dem som de värsta i koncernens historia. 

Nyhetssajten helagotland.se har även fått ta emot hot där någon i ett anonymt mejl krävde att det skulle publiceras en artikel om hackernätverket. Något helagotland.se avslöjade under fredagen. Det var detta hot som fick NTM:s IT avdelning att ta ett större tag i problematiken och börja leta efter källan för attackerna. Mats Pettersson, nyhetschef och ansvarig utgivare för helagotland.se, uppger till P4 Gotland att det var IT-avdelning på NTM som lyckades spåra upp källan för belastningsattackerna och lämnade uppgifterna vidare till polisen. Uppgifter som nu lett till att hackern är avslöjad och på grund av sin ringa ålder överlämnad till de sociala myndigheterna.

Så långt gick aldrig busstrecken på vår tid. Jag har inget som helst minne av att de sociala myndigheterna tvingades kopplas in. I alla fall inte för de busstreck vi sysslade med. Men det var väl inte heller något vi barn fick reda på.

Men tiderna förändras och så även barn och ungdomars sätt att testa gränserna. Det som samhället har tappat är den kontroll som ändå fanns förr i tiden. Där vuxna såg och tog tag i de busstreck som gick över gränsen. Nu kan barn tydligen sitta helt ensamma på sina kammare med någon form av uppkoppling mot internet och skapa så pass stor oreda att en regions verksamhet drabbas hårt och kräver insatser på 1,6 miljoner. Det är så man blir nostalgisk och saknar den tid då barn och ungdomar spelade hartsfiol och pallade äpplen.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.