Fransson: "Det är skillnad på avtal och demokrati"

I gårdagens ledare ifrågasätter Gotlänningens politiska chefredaktör Eva Bofride min syn på demokrati.

I riksdagen tas demokratiska beslut. Avtal kan antas var som helst.

I riksdagen tas demokratiska beslut. Avtal kan antas var som helst.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-10-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Detta efter att jag beskrivit den LAS-utredning som blev klar i våras för påtvingad. Men är kritik mot Januariavtalet också ett bevis för bristande syn på demokrati? 

Vi börjar med att se vad ordet demokrati innebär i dess rätta betydelse. Enligt Nationalencyklopedin betyder demokrati folkmakt eller folkstyre. Kan vi då säga att Januariavtalet, där frågan om LAS-utredningen finns med som en av 73 punkter, är framtaget på ett demokratiskt sätt? Har folket fått säga sitt om januariavtalet? Knappast, avtalet kom till ett antal kaotiska månader efter valet för att landet skulle få en regering och fanns inte på kartan under valrörelsen. 

Men nu har vi representativ demokrati i landet så att frågan inte varit uppe innan valet skulle kunna lämnas därhän. Har då Januariavtalet fått den beslutande församlingens välsignelse? Det vill säga har frågan passerat och godkänts av riksdagen? Nej, inte det heller. Januariavtalet i sin helhet har varken blivit föremål för beslut i riksdagen eller diskuterats inför valet 2018. Det är en uppgörelse utanför de demokratiska rummen. Jag ser avtalet som ett sätt att få landets demokratiska system att fungera. Ett smörjmedel i ett trögt maskineri. Jag ser det mer som ett samarbetsavtal mellan fyra jämbördiga parter, som vid tecknandet hade samma mål med avtalet. Det vill säga få ihop en regering som kunder regera utan inflytande av SD. Ur den synvinkeln är avtalet i sin helhet bra, vilket jag tidigare påpekat. Men då ska avtalet också följas till punkt och pricka, vilket det verkar vara lite si och så med i frågan om LAS. 

Om vi sen tar punkten om LAS-utredningen för sig och funderar på hur demokratisk just den punkten är blir det ännu tydligare att demokrati och avtal är helt skilda saker. Under åren 2006 till 2010 hade allianspartierna majoritet i riksdagen. Men trots majoritetsstyre fick Centerpartiet och Liberalerna inte igenom några större förändringar i LAS. Inte ens i alliansregeringen fanns det någon majoritet för större förändringar av LAS.

Därför ser jag inte ifrågasättande av vare sig januariavtalet eller LAS-utredningens utfall, som bristande respekt för demokratin. Att LAS-utredningen dessutom går emot Januariavtalets skrivning att upprätthålla rättssäkerhet och skydd mot godtycke och dessutom inte upprätthåller en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter minskar inte precis min syn att utredningens förslag saknar legitimitet.

Slutledning: Att ett ifrågasättande av Januariavtalet kan ses som bristande syn på demokratin är nog lite väl långt att gå. QED (vilket skulle bevisas) som min gamla mattelärare hade uttryckt det.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.