Liberalernas valaffisch i valrörelsen 2018 väckte min inneboende komiker. På affischen som ni ser i mitten här ovan poserar Liberalernas dåvarande ordförande Jan Björklund med en bestämd min och tvärs över bröstet finns en text som lyder: Mot extremism. Min inneboende komikers tolkning innebar att ordet mot anger riktning vilket då innebär att L stoltserar med att de som parti går i riktning mot extremism. Då tanken att Liberalerna skulle dras mot en mer extremistisk politik kändes helt overklig valde jag att lägga ut skämtet på Facebook. En del drog på munnen medan några sågade vitsen längs med fotknölarna. Bland annat pr-konsult och medierådgivare Paul Ronge kommenterade för första, och sista?, gången ett av mina inlägg. Ronge var föga imponerad av min språkliga tolkning.
Nu var jag inte den enda som reagerade på ordet ”mot” vilket fick bland annat Expressen att skriva en kortare utredande artikel i frågan. Språkrådet, som är Sveriges officiella organ för språkvård, redde ut frågan och gav Liberalerna rätt då ordet ”mot” har två betydelse. Mitt försök att vitsa till det visade tydligt att jag gjort rätt som inte valt en bana som komiker.
Nu har det som från början var en skämtsam ordlek blivit en realitet. Liberalerna gör under Nyamko Sabunis ledning försök att ta rätt stora steg i riktning mot extremism. Förslaget om att stödja en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna, SD, är ett tydligt exempel på det. Att ett liberalt parti ens lyfter frågan om att stödja en regering vars existens bygger på ett samarbete med SD är anmärkningsvärt. Att frågan dessutom kommit så långt att den tas upp till beslut i det forum som är högsta beslutande organ mellan partiets Landsmöten är nästan chockerande. Nu verkar det dessutom finnas en riska att förslaget kan få en majoritet av partirådets ledamöter.
Men det värsta är väl att partiet är enormt splittrat i en fråga om en tydlig gränsdragning emot extremism. Liberala Kvinnoförbundet tog i söndags beslut att inte följa Sabunis linje. I DN kan vi läsa att Kvinnoförbundet pekar på partiets stolta historia där partiet drivit igenom jämställdhetspolitik som gör Sverige till ett friare land för både kvinnor och män. I uttalandet kan vi läsa: ”I jämställdhetsfrågor är det svårt att se frågor där vi kan söka samsyn med Sverigedemokraterna, som är ett parti som inte står upp för kvinnors rättigheter. Liberala Kvinnors centralstyrelse motsäger sig alla former av budgetsamarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen”
Även Liberalerna på Gotland har tagit beslut om hur de ställer sig i frågan. Simon Härenstam, Liberalerna på Gotlands ordförande säger i en intervju på Helagotland.se att ”Det är inte Liberalernas uppgift att ge mer makt åt dem som anser att liberalismen är deras huvudfiende”. Han fortsätter: ”Vi håller fast vid samma bedömning som Liberalerna haft under väldigt lång tid. Till skillnad från partiledningen har Liberalerna på Gotland inte ändrat uppfattning.”
På söndag får vi veta om mitt dåliga skämt visar sig vara mer än en misslyckad ordvits och att Liberalernas partiråd beslutar att gå mot extremism även i verkligheten.