När regionfullmäktige i våras ställdes inför de restriktioner som Folkhälsomyndigheten beslutat, började ett snabbt förändringsarbete. Hur skulle den demokratiska processen kunna fortsätta när antalet personer som kunde samlas inte fick överskrida 50? Jag tycker att fullmäktiges ordförande Inger Harlevi, tillsammans med sina två vice ordföranden, Björn Dahlström och Jonathan Carlsson, gjort ett fantastiskt jobb med digitaliseringen av fullmäktige. Gårdagens möte är ett tydligt bevis. Det var felfritt. Jag vill även passa på att ge beröm till de tjänstepersoner som gjort det möjligt rent tekniskt. Bra jobbat allihop.
När debatten väl drog igång blev första tunga punkten frågan om delårsrapport 2. Förbättringarna jämfört med delårsrapport 1 är anmärkningsvärda, men inte speciellt överraskande. Trots det valde Eva Nypelius (C) kommentera förändringarna med ”att det går åt rätt håll” att det är ”en rejäl förbättring” och att det är ”ett aktivt arbete som sker”.
Meit Fohlin (S), var lite mer nyanserad och påpekade att det är den socialdemokratiskt ledda regeringen som överkompenserar för de kostnader som regionen har på grund av coronapandemin, Inklusive att ersätta fullt ut för sjuklöner. Förutom coronakompensation har riksdagen tagit beslut som förstärkt regionens kassa med omkring 170 miljoner under året. Även Mats-Ola Rödén (L) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden berättar för fullmäktiges ledamöter och oss som lyssnar att regeringen överkompenserar de coronakostnader som hans verksamheter har, vilket förbättrat hans budget.
Lite intressant var det när revisionens budget skulle beslutas och revisorernas eget äskande inte gick igenom. Revisionen har ju bland annat uppdraget att granska fullmäktige, så att fullmäktige nu drar ner deras budget jämfört med deras äskande känns märkligt. Vill en majoritet av fullmäktiges partier inte att revisionen ska kunna granska deras beslut fullt ut? Något som borde vara speciellt viktigt efter alla de snabba coronabeslut som tagits. De borde verkligen granskas så fullmäktige vet hur de ska göra nästa gång vi hamnar i en liknande situation.
Det stora politiska numret under gårdagens möte var ändå budgetdebatten. Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) påpekade hur viktig det är att ha ordning och reda i ekonomin. Men i min värld är ekonomi är så mycket mer än en budget i balans. Den ordning och eventuella reda som den politiska organisationen har på sin ekonomi, syns väl ändå bäst i bokslutet. Och där såg vi hur mycket ordning och reda som den styrande alliansminoriteten har på ekonomin när det rekordstora underskottet prognostiserades innan coronapandemin slog till. Nu har, som jag tidigare nämnt i ledaren, regeringens alla coronapaket räddat regionen från ett rekordstort underskott.
Dessutom är det bara 6,8 miljoner kronor som skiljer mellan slutraderna i de två stora motförslagen, vilket alliansens företrädare tryckte hårt på under gårdagens fullmäktige. Men 55 miljoner i borttagna besparingar på välfärdens kärnverksamheter gör skillnad. Det som är mest anmärkningsvärt är de besparingarna som alliansens budget tvingar barn- och utbildningsnämnden till. Besparingar som skulle kunna hämtas in om förslaget på framtida skolorganisation går igenom ograverat. Nu verkar det inte bli så och därför känns den budget som BUN nu fått riktigt underfinansierad. Det här är ju ett återkommande problem med de borgerliga besparingarna. Från högsta politiska ort ställs det krav på besparingar, men när förslag på besparingar väl ska beslutas vill samma politiker inte att just de besparingarna genomförs. Det är varken ett bevis på ordning och reda eller på ett tydligt ledarskap.