Under veckan som gått har det varit full fart i de politiska mötesrummen. Jag tänker ägna mig åt två i mina ögon mycket kloka och viktiga beslut tagna i regionstyrelsen respektive tekniska nämnden. Beslut som inte kommit till om vi inte haft en aktiv opposition.
När frågan om restaurangen och fiket på Korpenområdet skulle upp i regionstyrelsen första gången, 17 juni 2020, låg förslaget till beslut på en total nedläggning. Verksamheten som drivs i regionens regi var tydligen för dyr och som ett led i de ”effektiviseringar” som ibland genomsyrar alliansminoritetens politiska gärningar, ville man avveckla den.
Till P4 Gotland pekar regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C), på möjligheten att, i sann borgerlig anda, privatisera verksamheten. Redan innan regionstyrelsens arbetsutskott hade frågan på sitt bord mötte förslaget på stort motstånd från vanliga gotlänningar. Möjligen spelade det stora mediala utrymme som motståndet fick en stor roll i den vändningen som borgarna gjorde. Då i somras tog en enig regionstyrelse beslutet att istället för att lägga ner, göra en både djupare och bredare utredning. Nu i veckan var det då dags att ta upp frågan på nytt.
Under de tio månader som gått har det arbetats friskt i de socialdemokratiska leden. Verksamheten har en stor betydelse för många av korpens besökare. Att kunna få sig en kopp kaffe med tilltugg eller en lättare lunch medan man väntar är det nog många som vill ha möjlighet till. Det kan också vara av stor betydelse att man i lugn och ro, över en kopp kaffe, kan träffar någon före eller efter besök på någon av de två vårdcentralerna. En anhörig som följt med som stöd som man nu kan tala ut med, innan man eventuellt skiljs åt.
Att ”bara” lägga ut verksamheten till högst betalande privata entreprenör skulle kanske kunna fungera, men fanns det några andra vägar att gå? Tankarna gick till daglig verksamhet och att det skulle kunna vara en lösning för att ha kvar någon form av servering. Det skulle dessutom bli en verksamhets som inte bara blev bra för besökarna utan även för personer med behov av anpassade arbetsförhållanden eller arbetsträning.
Daglig verksamhet är en del av LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och ”ska bidra till att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till en meningsfull sysselsättning och delaktighet i samhället samt till att öka personers förutsättningar att senare få en anställning i arbetslivet”. I och med regionstyrelsens beslut att låta socialförvaltningen ta över verksamheten slog man två flugor i en smäll. Nu blev det både en fortsatt servering och större möjligheter för personer som står långt från arbetsmarknaden att få en bra arbetsträning.
När tekniska nämnden träffades i tisdags skulle det bland annat beslutas om upphandling av underhåll på regionens busshållplatser. Tanken var att göra en vanlig upphandling där privata företag får lämna in anbud, men från den rödgrönrosa oppositionen framfördes ett nytt grepp. De föreslog att det istället skulle göras en så kallad reserverad upphandling.
Tanken var att anpassa upphandlingen så att sociala företag, som annars är chanslösa vid en upphandling, skulle kunna få chansen. Målet i sociala företag är att skapa samhällsnytta och ofta genom att ge personer som står långt från arbetsmarknaden möjlighet att få en bra sysselsättning.
Precis som i fallet med serveringen på Korpen nappade alliansen på idén att utöka möjligheten för personer med behov av arbetsträning att få en vettig sysselsättning.
De här två besluten visar att alliansminoriteten kan lyssna, bara man vill, vilket borde vara oftare. Men framför allt, att en aktiv opposition kan hitta nya smarta lösningar som i sin tur leder till kloka beslut.