Fransson: "Har Gotlandshem kontroll på sin verksamhet?"

Vad hände med Gotlandshems ekonomi under 2020 som plötsligt omöjliggör nybyggnation av lägenheter?

Genrebild

Genrebild

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Ledare2021-03-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter månaders arbete med ägardirektiven till Gotlandshem klubbades de i fullmäktige 17 februari 2020. Under arbetets gång var det självklart att även Gotlandshems ledning fanns med i diskussionen. 

När fullmäktige tog beslutet fanns en fråga som man var oense om och det var hur hårda krav som ägardirektivet skulle ha på Gotlandshems ekonomi. Den mjukare och flexiblare skrivningen vann majoritet, vilket jag ser som klokt nu när just ekonomin verkar vara ett problem. Med tuffare styrning av resultatet hade det varit ännu svårare för bolaget att få till de 500 lägenheterna som ägardirektiven kräver. 

Nu verkar det vara just nybyggnationen som är problemet för Gotlandshem, något som inte ifrågasattes i form av yrkanden under fullmäktiges möte. Något som bolaget varken motsatte sig eller ställde krav för att uppfylla, enligt de källor jag haft kontakt med. Samtliga partier och Gotlandshem var helt eniga om kravet på 500 nya lägenheter.

Målet ifrågasattes inte heller av Gotlandshems styrelseordförande Roger Wärn som var tjänstgörande ledamot för Moderaterna när beslutet togs. Det enda Wärn, och de övriga alliansledamöterna, ogillade var den mjukare och flexiblare skrivningen runt ekonomin. I dag ger han en helt ny bild. ”Jag kan inte trolla, och det är tråkigt då jag såg fram emot att få bygga 500 nya lägenheter, men det är normal företagsekonomi”, säger Wärn till helagotland.se i en artikel publicerad 4 mars.

En annan person som är väl insatt i Gotladshem, som också tjänstgjorde i fullmäktige under beslutspunkten där de nya ägardirektiven antogs, är Centerpartiets Johan Malmros. Malmros är chef för bostadsutveckling vid Gotlandshem, och borde självklart ha anmält jäv när just den här punkten behandlades i fullmäktige, något jag påpekade redan dagen efter mötet. Men inte heller Malmros med sin insyn i bolaget protesterade mot kravet på 500 bostäder när beslutet togs i fullmäktige. Däremot har Malmros i dagarna försvarat sin arbetsgivares agerande i ett inlägg på Facebook. 

Man undrar vad som hänt på ett år som nu, enligt bolaget, omöjliggör nybyggnation? Hur kommer det sig att ägardirektivet som är framtagit i samarbete med Gotlandshem nu ett år efter antagandet är omöjligt att genomföra? Vad har hänt på detta år som gör att två personer med mycket god insyn i Gotlandshem plötsligt påstår att ägardirektivet de själva var med och beslöt om inte kan verkställas?

När beslutet togs om den stora försäljningen i december 2017 skulle underhållsbehoven framöver vara lösta rent ekonomiskt. Efter försäljningen som inbringade över 600 miljoner kronor skulle dessutom en balanserad ekonomi vara säkrad i 30 år framåt. Nu tre år senare verkar ekonomin allt annat än i balans och underhållsbehoven spökar återigen.

Bolagsledningen var själva med i arbetet med att ta fram det nya ägardirektivet, där enbart styrningen av ekonomin blev en fråga som man inte kom överens om. Det beslut som togs innebar lägre krav på bolaget, vilket borde vara en fördel när man räknar på kostnaden för nybyggen. Men nu är ägardirektivet tydligen inte längre möjligt att fullfölja.

Varför kommunicerar bolagets styrelseordförande Roger Wärn i oktober att det egna kontorskomplexet läggs på is för att det saknas politisk majoritet i fullmäktige och att politikerna inte förstår hur bra det hade varit att få bygga komplexet för att nu påstå att projektet lades på is av ekonomiska skäl? 

Varför kommunicerade Gotlandshem i oktober på sin hemsida att ”GotlandsHem har planer på att börja bygga uppemot femhundra bostäder till år 2023, varav flera av projekten också blir färdiga för inflyttning under perioden", om bolaget redan i september, enligt Roger Wärn, visste att de inte hade möjlighet att genomföra det.

Alla dessa frågor leder mig fram till en slutlig fråga: Har bolagets ledning kontroll på sin verksamhet!

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.