Fransson: ”Heltid blir norm för fler regionanställda”

Nu när sommaren börjar övergå till höst och många återvänder till jobb eller skola drar även den politiska vardagen igång.

Nu får fler undersköterskor möjlighet att jobba heltid tack vare heltidsresan.

Nu får fler undersköterskor möjlighet att jobba heltid tack vare heltidsresan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-08-18 06:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under dagen kommer regionstyrelsens arbetsutskott att ha sitt första sammanträde för terminen, om det uttrycket tillåts. Under mötet kommer bland annat slutrapporten för projektet ”Heltid som norm - Heltidsresan”.

Projektet initierades 2016 då Sveriges kommuner och landsting, numera Sveriges kommuner och regioner, och Kommunal kom överens om att heltid skulle vara norm för deras avtalsområden inom fem år.

Det är egentligen rätt märkligt att det måste till ett partsammansatt projekt för att även anställda i kvinnodominerade branscher ska ha rätt till heltidsanställningar. Men det visar samtidigt att vi ännu inte är så jämställda som vi borde vara. Att mycket arbete finns kvar innan samhällets inbyggda normer förändras och ger kvinnor samma möjligheter som män. 

Samtidigt är det bra att parterna tar tag i problemet, även om det nu bara gäller vissa av regionens alla verksamheter. Exempelvis lämnas alla privatanställda utanför trots att det ständigt framförs att de upphandlingar som sker innehåller samma krav som regionens egna verksamheter har. Det är också märkligt att socialnämnden väljer att upphandla Hemses bägge särskilda boenden utan att kräva samma förutsättningar som de anställda haft som regionanställda. Trots att det varit känt sen länge att heltidsnormen skulle införas 2021. Men det är ju genom att göra upphandlingar där det kan spara in på personal och deras villkor, som regionen kan spara pengar. Det är uppenbart att Alliansen och Sverigedemokraterna i socialnämnden inte anser att det där med heltid som norm för undersköterskorna på privata äldreboenden är något att eftersträva. 

Här på Gotland har projektet nu avslutats och heltid är norm sen 1/1 2021. Det innebär att de nyanställda inom regionens verksamheter, alltså de som har regionen som arbetsgivare, numera ska få heltid och att de som har deltidsanställningar ska erbjudas heltid. 

Heltidsresan är en bra början på att göra vård och omsorgsarbeten mer attraktiva. Men det finns fler åtgärder att göra innan gymnasiernas vårdprogram blir fler elevers förstaval. Nu måste regionen som arbetsgivare också var mycket lyhörd angående de anställdas arbetsmiljö. Ofta har de resursminskningar som verksamheterna tvingats hantera under de senaste 30 åren öka arbetsbelastningen. Färre har tvingats göra mer vilket är en av anledningarna till att anställda ännu inte ser det möjligt att jobba heltid.

Att heltid nu är norm för regionens verksamheter är en bra början för ett mer jämlikt arbetsliv. Men kravet på heltid som norm måste även implementeras i de verksamheter som regionen lägger ut på privata entreprenörer. Om inte annat för att det ska vara samma krav när verksamheter upphandlas. Regionen behöver också jobba en hel del med arbetsmiljön så de som nu arbetar heltid också kan göra det utan att slita ut sig i förtid. Men som sagt, det är bra att allt fler omfattas av heltid som norm.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.