Fransson: ”Historiskt RUS-beslut antogs av fullmäktige”

Det är tretton år sedan politikerna i fullmäktige tog beslut om en regional vision, utvecklingsprogram eller utvecklingsstrategi.

Inger Harlevi (M), regionfullmäktiges ordförande håller koll på de numera digitala mötena. (Bilden är ett kollage.)

Inger Harlevi (M), regionfullmäktiges ordförande håller koll på de numera digitala mötena. (Bilden är ett kollage.)

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Ledare2021-02-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter den senaste veckans belastningsattacker på regionens domäner var jag lite tveksam till om gårdagens digitala regionfullmäktige skulle kunna genomföras utan stora problem. Som tur var kom mina misstankar inte att införlivas och mötet gick ovanligt smidigt efter en lite trög start. Nu har i och för sig samtliga deltagare inklusive tekniker blivit rutinerade vilket märks tydligt. Mötet blev också ovanligt fritt från voteringar vilket bevisar att politiker kan bli överens när frågorna stöts och blöts och olika ingångar i en fråga slutligen blir en gemensam utgång. 

Under gårdagens Regionfullmäktige togs ett närmast historiskt beslut när den Regionala utvecklingsstrategin, Vårt Gotland 2040, antogs. Senaste gången det antogs en liknande strategi var för tretton år sedan så det händer inte så ofta.

Ledamöter från samtliga partier, utom Sverigedemokraterna, gav sin syn på strategin och samtliga var i stort sett nöjda. Hur SD ställer sig till det viktigaste beslutet som tagits på över tio år fick vi aldrig veta, men då de inte röstade emot tar jag för givet att de också ställer sig helt bakom strategin. Under hela arbetet med den nya utvecklingsstrategin har det varit en mycket bra dialog mellan de olika partierna, men också med gotlänningar och det gotländska näringslivet. I alla fall en så bra dialog som kunnat genomföras på grund av pandemin. Ett bevis på det är den totala enigheten bland fullmäktiges ledamöter. 

Strategin är indelad i tre övergripande mål. 

Gotland är ett tryggt och inkluderande samhälle med livskvalitet för alla. Här ingår bland annat att Gotland ska präglas av mångfald och vara är ett tryggt och öppet samhälle för invånare och besökare.

Gotland är en förebild i energi- och klimatomställningen. Målet innebär bland annat att utvecklingen ska vara en hävstång för ett konkurrenskraftigt näringsliv och för en god miljö.

Gotland är en nytänkande tillväxtregion med utvecklingskraft. Bland annat ska Gotland bli en mötesplats där det finns goda möjligheter att testa och förverkliga nya idéer.

Strategin är ett dokument som är extremt viktigt då de inte bara gäller regionens verksamhet utan hela Gotlands möjlighet till utveckling. Vårt Gotland 2040 är nu det ledande dokumentet för öns utvecklingsmöjligheter. När det ska ansökas om medel från olika håll, såväl nationellt som från EU, måste ändamålen finnas med som en del av strategin. 

Men som många av fullmäktiges ledamöter nämnde i sina anföranden återstår det stora jobbet. Utvecklingsstrategin får inte bli en hyllvärmare utan måste nu också bli ett dokument som används till att utveckla vår kära ö.

Ytterligare en för Gotland mycket viktig fråga verka också gå mot sin lösning. Enligt Svenska kraftnäts årsredovisning som skickades till regeringen i går, måndag, ska planeringsarbetet för den tredje elkabel till Gotland inledas i närtid. Detta rapporterad P4 Gotland i går eftermiddag och nu får vi bara hoppas att det blir verklighet. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.